S'obre la via judicial pels blocs de formigó que el govern d'Ada Colau va instal·lar als carrers de Barcelona. El jutjat Contenciós Administració número 7 ha acceptat aquesta setmana el recurs contenciós de Junts per Catalunya per forçar la retirada dels blocs de formigó instal·lats als carrers de la ciutat durant la pandèmia. Amb aquest recurs, el govern municipal haurà de fer públic l'expedient que avala aquests nous elements urbanístics.

La presidenta del grup municipal de Junts a l’ajuntament, Elsa Artadi, ha denunciat aquest dijous el "silenci de l’executiu municipal" i les negatives a fer una auditoria per avaluar la seva seguretat. "Ja estaria resolt si aquest executiu fos transparent", ha assenyalat Artadi, recordant que a finals d'any es va esgotar la via administrativa i per això van portar el tema als tribunals

Els blocs de formigó als carrers de Barcelona

La líder de Junts al consistori ha recordat que la seva formació i altres grups municipals van sol·licitar formalment a l'alcaldessa que retirés els blocs de formigó dels carrers de la ciutat. "Els consideràvem aleshores, i avui, uns elements perillosos per a la seguretat dels usuaris de la via, particularment els motoristes, però també ciclistes i vianants, i alertàvem que la seva presència a les calçades de la nostra ciutat podien agreujar els accidents", ha reiterat.

El grup municipal de Junts va presentar fins a tres escrits reclamant tenir accés als expedients justificadors de la mesura, la retirada cautelar dels blocs, i l'elaboració d’una auditoria de seguretat. "Però la resposta del govern sempre ha estat negar-se a donar-nos la informació", ha denunciat Artadi.  

Finalment, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar ara fa un mes que substituirà al llarg d'aquest any els blocs de formigó —denominats New Jersey— per altres elements. La proposta, presentada pel grup municipal de Ciutadans (Cs) es va aprovar el 20 de gener amb el vot a favor de tots els grups municipals. En la comissió, la tinent d’alcaldia Janet Sanz va afirmar que al llarg d’aquest any “es deixaran de veure blocs de formigó”, instal·lats pel consistori en el marc de l'anomenat "urbanisme tàctic" per millorar les condicions de mobilitat durant la pandèmia del coronavirus. Tot i això, Sanz va negar que els blocs representessin un perill per al trànsit.

Artadi denuncia "deixadesa i opacitat" al govern de Colau i Collboni

Segons ha explicat Elsa Artadi, amb l'admissió a tràmit del recurs l’ajuntament està obligat a facilitar l’expedient i el conjunt de la informació vinculada a aquesta mesura. Un cop hi tinguin accés, les regidores de Junts podran preparar la demanda per sol·licitar la retirada dels blocs de formigó.

Artadi ha denunciat "deixadesa i opacitat" al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni" per amagar "elements tan importants com els que afecten la seguretat de la ciutadania".  "A nosaltres ens preocupa i molt la seguretat de les persones. Sabem que la justícia és lenta al nostre país, però creiem que encara serà més ràpida que el Govern Colau a l’hora d’enretirar els blocs de formigó", ha conclòs Elsa Artadi.