La jutgessa d'instrucció 13 de Barcelona que investiga els preparatius del referèndum ha ordenat a la Guàrdia Civil que vagi a buscar nova documentació a la Generalitat sobre els preparatius de l'1-O.

La investigació, demanada per la Fiscalia, se centra en el pagament dels observadors internacionals. Els escorcolls, que no s'han fet encara, inclouen diversos departaments de la Generalitat.

La jutgessa Alejandra Gil també ha citat com a investigat el delegat de la Generalitat a Suïssa, Manuel Manonelles.

L'obsessió de la Fiscalia

La Fiscalia ha sol·licitat a la magistrada una nova bateria de diligències per aclarir la participació de funcionaris de la Generalitat en l'organització de l'1-O, després que la jutgessa processés a una trentena de persones, entre elles diversos exalts càrrecs del Govern de Carles Puigdemont, pel referèndum.

Entre altres diligències, el ministeri públic ha demanat a la jutgessa que requereixi a diversos departaments de la Generalitat implicats en l'organització del referèndum documentació relativa a la logística i els pagaments vinculats a l'1-O, unes indagacions que la magistrada ha acordat en considerar-les "útils i no perjudicials".

En el seu acte, la instructora ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se a la seu de diversos departaments de la Generalitat "a fi que a l'acte se li lliuri la documentació" requerida pel ministeri públic, una diligència que els agents de l'institut armat no han iniciat de moment.

Paral·lelament, i també a petició de la Fiscalia, la jutgessa ha citat per al pròxim 19 de juliol a un nou investigat per la seva relació amb el referèndum: Manuel Manonelles, actual delegat del Govern a Suïssa i que els mesos previs a l'1-O va ser representant del govern català davant les organitzacions internacionals amb seu a Ginebra, Estrasburg, París i Viena.

La jutgessa considera que Manonelles podria haver incorregut en els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència per una contractació de la delegació de Ginebra al The Hague Center for Strategic Studies (HCSS).

La Guàrdia Civil creu que els pagaments del Govern al HCSS donaven cobertura a les despeses de trasllat i allotjament dels observadors internacionals de l'1-O, indicis que han comportat la imputació d'alts càrrecs del Diplocat i del Departament de Relacions Institucionals i Exterior que dirigia Raül Romeva.

De fet, per aquesta contractació al HCSS, la jutgessa torna a citar a declarar com a imputats per al mateix dia 19 de juliol a Aleix Villatoro, exsecretari general del Departament d'Exteriors, a qui la jutgessa ha processat pels delictes de malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació.

També cita per al mateix dia Marta Garsaball, directora de serveis d'Exteriors, processada per falsedat documental, i a la Interventora General de la Generalitat, Rosa Vidal, processada pels delictes de malversació, desobediència i falsedat documental.

En el seu acte, la magistrada acorda també requerir al Tribunal Constitucional la providència que, a l'abril del 2017, va remetre a Rosa Vidal i que anul·lava les partides pressupostàries que el govern català havia reservat per als costos del referèndum de l'1-O.

Per contra, la jutgessa ha descartat la petició de la Fiscalia perquè es prengui declaració, per un delicte d'organització criminal, a la trentena de processats per la seva participació en els preparatius de l'1-O.

La magistrada Alejandra Gil recorda que ja va dictar un acte en el que rebutjava la petició de la Fiscalia per processar per organització criminal a 28 dels investigats pel referèndum, en entendre que no tenien "infraestructura adequada" i que no els unia un "acord associatiu durador". 

En qualsevol cas, assenyala la jutgessa, si la Fiscalia creu que els fets investigats constitueixen un delicte d'organització criminal haurà d'acusar pel mateix, en el seu escrit de qualificació, quan el cas arribi a judici.

Les escorrialles

Tot i que el cas està en el tram final i que ja hi ha la interlocutòria de processament amb els delictes per a cada acusat, encara no s'ha tancat la instrucció i, per tant, la jutgessa pot encarregar les diligències que cregui oportunes.

El jutjat d'Instrucció 13 va encarar el tram final de la investigació el 9 d'abril, en mig del judici al procés al Tribunal Suprem, amb el processament de 30 acusats per a l'organització del referèndum de l'1-O deixant fora del procés els investigats amb els quals es va originar la investigació Carles Viver i Pi-Sunyer  i Santiago Vidal després d'estar gairebé 2 anys imputats.

En la resolució, es recull el processament de 30 investigats pels delictes de malversació de diners públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació.

I és precisament pel delicte de malversació que la Fiscalia ha fet un últim intent. La mateixa fixació que van tenir els 4 fiscals del judici al Suprem ha fet moure ara peça al fiscal que segueix el cas de de Barcelona. Qui va pagar els observadors internacionals? Per la Fiscalia és un filó contra la conselleria d'exteriors que dirigia Raül Romeva.