Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JJpD) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han tornat a demanar la dimissió del president i dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant "l'anormalitat institucional" que suposa el seu bloqueig, que aquest dilluns fa 5 anys que està caducat. A través d'un comunicat conjunt, han assegurat que la situació actual "suposa un evident perjudici per a la societat i l'organització judicial", i denuncien que "els qui acudeixen al Poder Judicial a litigar, professionals del dret, i la societat en general, sofreixen els perjudicis" d'aquesta. En l'escrit, apunten que "en aquest trist cinquè aniversari, reclamem la dimissió del president i vocals del Consell General del Poder Judicial, seguint l'exemple dels qui, anteriorment, van constatar que no calia prolongar irregularment la durada del seu mandat", han reclamat.

Crítiques al bloqueig del CGPJ

En aquest context, JJpD i UPF han explicat que "el Tribunal Suprem cada vegada pateix més vacants, la majoria de les presidències d'Audiència i Tribunals Superiors de Justícia estan en funcions i la falta de lideratge del CGPJ entorpeix el treball de jutjats i tribunals". Les dues associacions consideren que les nombroses excuses que utilitza el PP per mantenir el bloqueig durant anys "ja ni tan sols mereixen comentaris". Tanmateix, asseguren que "ens sembla que els qui romanen com a vocals del CGPJ, contribueixen decisivament a mantenir aquesta situació que vulnera la Constitució i la Llei orgànica del Poder Judicial". 

Els jutges i fiscals progressistes han afegit que són persones "que per la seva professió i responsabilitat estan obligades a garantir el compliment d'ambdues, i de l'ordenament jurídic", i que "prolonguen el seu mandat sense credibilitat, sense legitimitat i sense cap rubor". A més, han criticat "cal recordar que un grup majoritari de vocals del CGPJ es permet intervenir en el debat partidista sobre una proposició de llei que ni tan sols s'havia presentat a les Corts, retardar el preceptiu informe sobre projectes de Llei, com el de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que encara no han emès, opinar amb el seu càrrec caducat i en funcions sobre la idoneïtat del Fiscal General de l'Estat, i demorar deliberadament durant setmanes la renovació del Tribunal Constitucional". 

Desprestigi del CGPJ

Les associacions argumenten que, "amb la seva manera de procedir, han contribuït al desprestigi d'una institució que constatem es troba en franca descomposició". Per aquesta raó consideren que s'està produint un abandonament "de funcions pròpies i imprescindibles, que no produeixen rèdits polítics" aquells que es mantenen al càrrec "sense motiu legítim", i acusen els seus integrants que aquesta és "l'única preocupació des de fa massa temps dels seus integrants". Des del seu punt de vista, consideren que això ho demostra el fet que es "condemnés al CGPJ per incomplir la seva obligació de regular la càrrega de treball de la carrera judicial a l'efecte de salut laboral, o que anul·lés diversos dels seus nomenaments per al Tribunal Suprem o Presidències de Tribunal Superior de Justícia".

Per concloure, també han lamentat que la seva actuació afecta directament el jutge natural predeterminat per la llei "perquè les comissions de servei que acorden amb l'excusa de reforçar jutjats i tribunals es verifiquen sense criteris objectius i eludint l'escalafó. En definitiva, abusen de la seva funció, fa cinc anys caducada, incompleixen la Constitució que van jurar acatar i taquen la imatge d'imparcialitat de la judicatura amb el seu servilisme a opcions partidistes". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!