Jutges i fiscals veuen "una mica absurd" que el PSOE proposi una reforma de la llei del "només sí és sí" que torna a les penes de la normativa anterior, en haver estat derogada aquesta per la norma impulsada per Igualtat. Avisen que no evitarà que es produeixin més rebaixes de penes. En concret, el president del Fòrum Judicial Independent (FJI), Fernando Portillo, ha descartat valorar si la reforma proposada pel PSOE suposa un encert, però ha alertat que aquesta reforma "només podrà aplicar-se als fets comesos posteriorment a la seva entrada en vigor", per la qual cosa podran produir-se rebaixes de delictes anteriors a la reforma dels socialistes.

En la mateixa línia, el portaveu de l'Associació de Jutges Francesc de Vitòria, Jorge Fernández Vaquero, ha advertit que és "absolutament incert" que amb aquesta proposta de reforma es puguin evitar les rebaixes de penes, com han defensat els socialistes. "Si la finalitat és endurir les penes, ho aconseguiran. Si el que es vol és evitar rebaixes de condemnes, no ho evitaran", ha reiterat. Al seu judici, la proposta de reformar la norma suposa "quedar en la mateixa situació que abans", el que resulta "incomprensible tret que s'estigui assumint que no es volia aprovar el que van aprovar".

D'altra banda, ha manifestat la seva preocupació per  l'"ús pervertit" de la iniciativa legislativa, la via per la qual s'ha presentat la proposta del PSOE, i ha avisat que aquestes proposicions estan pensades per a ser dutes a terme per grups parlamentaris "per pròpia iniciativa". "Això és evidentment promogut pel Govern", ha lamentat, per a afegir que l'Executiu utilitza les proposicions de llei de "manera espúria i injusta". Sobre aquest tema, l'experta en dret penal de la Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, Concepción Roig, qui ha assenyalat a la unificació de l'abús i l'agressió en la redacció de l'actual normal i els amplis marcs penals com a "errors de la llei", ha rebutjat que s'utilitzi la proposició de llei per a dur a terme la reforma del Codi Penal, més quan afecta delictes "de tanta transcendència", com és el cas.

Més enllà d'això, Viada ha titllat la reforma de la llei del "només sí és sí" com "un viatge d'anada i tornada sense massa sentit" si es fa amb la proposta del PSOE perquè el resultat "serà molt semblant a l'anterior normativa". "És absurd rectificar per a això", ha dit. "El Codi Penal hauria de tocar-se molt poc. Perquè se sàpiga si una norma és bona o malament és millor deixar passar temps, uns anys. Aquí no s'ha deixat temps perquè els tribunals generin jurisprudència i interpretin preceptes", ha explicat.

No obstant això, considera "lògic" que en la proposta del PSOE s'introdueixi el "concepte de violència i intimidació com a agreujant, com estava abans", i es "distingeixin així conductes més greus d'altres menys greus". Així mateix, ha insistit que aquesta reforma no evitarà la rebaixa de penes.