Jutges i Jutgesses per la Democràcia dona suport a la decisió del Govern espanyol en relació a la demanda contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica. L’associació progressista de magistrats considera “correcta i ajustada a dret” l’actuació del Ministeri de l’Interior, que contractarà un bufet privat d’advocats per defensar “la sobirania i immunitat jurisdiccional d’Espanya” si es qüestiona la causa de l’1-O, però no donarà empara a l’instructor del Tribunal Suprem.

L’associació referma “el seu compromís en defensa de la sobirania i integritat de la jurisdicció espanyola”. En aquest sentit, consideren “correcta i ajustada a dret la personació d’Espanya en el procediment que se segueix davant els tribunals de Bèlgica”.

En el comunicat, Jutges i Jutgesses per la Democràcia expressa la seva “rotunda oposició a l’ús de normes i mecanismes judicials per aconseguir l’enjudiciament davant tribunals estrangers d’un magistrat espanyol pels actes realitzats en exercici de les seves funcions”.

No obstant, la resta d’associacions judicials majoritàries van un pas més enllà i exigeixen al govern espanyol que assumeixi davant la justícia belga la defensa del magistrat del Tribunal Suprem, una defensa que el Ministeri de Justícia considera que no li pertoca.