Agustín Vigo Morancho és un dels noms del polèmic xat del Consell General del Poder Judicial que ha revelat Anonymous. És president de la secció 14 de l’Audiència Provincial de Barcelona. Però la seva verborrea va molt més enllà en el temps de la tardor calenta del 2017. Amb motiu de la consulta del 9-N, ja va deixar anar les seves opinions, no gaire “jurídiques”.

El 20 de setembre del 2014, a menys de dos mesos del 9-N, Vigo Morancho va compartir una notícia de la llavors vicepresidenta espanyola. “Sáenz de Santamaría recorda a Mas que és president gràcies a la Constitució", deia el titular. El magistrat li donava la raó, i fins i tot el condemnava abans d’hora: “Efectivament és així! El que passa és que Mas és tonto i un criminal que no li importa, com ja ha fet, cometre un delicte de sedició”.

En el judici del 9-N, el president Artur Mas no va ser ni acusat de sedició. Va ser condemnat a dos anys d’inhabilitació i una multa de 36.500 euros per un delicte de desobediència comès per una autoritat.

El govern “il·legítim” de Sánchez

En un repàs al seu compte de Facebook, s’intueix la línia ideològica del jutge, de tendència molt conservadora, on comparteix notícies –gairebé sempre del diari monàrquic ABC— contra l’avortament o contra el PSOE. El 21 de setembre del 2014, després que Pedro Sánchez truqués al programa Sálvame de Telecinco, va escriure: “Gran troballa programàtica del PSOE: la teleporqueria! Un bon programa electoral. Quin país!”.

Per altra banda, també té un blog personal, on de tant en tant expressa la seva opinió. En un post del passat 9 de juny, va qüestionar que el nou govern espanyol de Pedro Sánchez fos “legítim”. En aquest sentit, deia que “un govern que arribar al poder per una moció de censura, emparat per un partit que ha perdut dues eleccions generals (...) pot ser legal, però no és legítim”. L'acusava de pactar amb "colpistes, independentistes i terroristes". I rematava: “El govern, que actualment ha arribat al poder a Espanya, és un govern il·legítim”.

El cas Losantos

En els correus del xat del CGPJ, Morancho compara la situació a Catalunya amb el nazisme, també tracta els independentistes de "colpistes" i diu que "se’ls ha d’imputar i, si són innocents, ja ho dirà la sentència que es dicti en el seu dia. Amb els colpistes no es negocia, ni es dialoga”.

Justament aquest jutge va desestimar una demanda de la Generalitat contra el periodista Federico Jiménez Losantos, que havia acusat l’independentisme de “nazi”. Vigo Morancho va argumentar que el Govern "no tracta de defensar tot el poble català, sinó només un determinat grup". Un argument que traspassa la línia jurídica.