El nou titular del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca s'ha emparat en l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per requerir al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, possibilitar la devolució dels béns de Sixena que segueixen dipositats al Museu de Lleida.

En la seva providència, el jutge del tribunal d'Osca dirigeix el requeriment al ministre "vist que la direcció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha estat assumida pel ministre de Cultura".

El magistrat recorda en el seu escrit els últims advertiments dirigits aquest any al Govern català per al lliurament de les 44 peces pendents de devolució, que "mai van ser complerts pels anteriors responsables de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig i Santi Vila".

Destaca, a més, que tots dos exconsellers es troben encausats en el Tribunal Suprem per la seva negativa a la devolució dels béns, com a presumptes responsables de delictes de desobediència a l'autoritat judicial, i prevaricació, a més, en el cas de Vila.

Considera el magistrat que després de l'activació de l'article 155 "procedeix" reiterar el requeriment efectuat en el seu dia als exconsellers referits "ara en la persona del ministre de Cultura", en la qualitat de titular de la conselleria del ram a Catalunya.