La fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat obrir una causa penal per investigar les presumptes responsabilitats penals dels dos últims consellers de Cultura de la Generalitat, Santi Vila i Lluís Puig, en el litigi pels béns del Monestir de Sixena pendents de tornar a Aragó.

El dictamen de la Fiscalia, fet en resposta a una denúncia de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, considera que tant Santi Vila com el seu successor, Lluís Puig, haurien incorregut en presumptes delictes de desobediència en rebutjar fins a tres ocasions el compliment de l'ordre de la jutge d'Osca de devolució de les peces.

Sobre Santi Vila, actual titular de la Conselleria d'Empresa, el fiscal apunta, a més, a la possible comissió d'un delicte de prevaricació, ja que va dictar una resolució en la qual vetava la possibilitat de disgregar la col·lecció del Museu de Lleida, on estan en dipòsit les 44 peces reclamades des d'Aragó.

El dictamen, signat per Fidel Cadena, antic fiscal d'Osca i del Tribunal Superior de Justícia d'Aragó (TSJA), considera la sala penal del Suprem competent per obrir una causa contra els dos consellers, aforats al Parlament català.

En un extens informe, el fiscal precisa els incompliments dels responsables polítics des de la publicació de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca que va ordenar la devolució de les peces, l'abril del 2015.

Argumenta el ministeri públic que Santi Vila va incomplir al maig del 2016 l'ordre judicial d'elaboració d'un pla de transport i d'enviament, abans del 25 de juliol d'aquell any, de les peces reclamades a Sixena, "primera seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó i Panteó Real", afegeix el dictamen.

"El conseller —assenyala el fiscal— va fer cas omís de l'ordre i no va complir ni l'un ni l'altre, sinó que va enviar, per contra, un escrit al jutjat dient que no compliria amb el lliurament del pla de transport previ al lliurament".

Destaca la fiscalia que aquest requeriment es va fer després que el Tribunal Constitucional rebutgés un incident d'execució plantejat per la Generalitat que pretenia deixar sense efecte la sentència condemnatòria.

A l'octubre del 2016, el jutjat d'Osca va tornar a requerir a Santi Vila perquè fes efectiva la devolució dels béns sota l'advertiment de multes coercitives i de responsabilitats penals.

L'exconseller es "va alliberar" de l'obligació al·legant que les peces estaven en una col·lecció que no es podia disgregar sense autorització del titular de la Conselleria de Cultura, "condemnat —subratlla l'informe— precisament a lliurar-les".

L'informe responsabilitza Santi Vila d'incomplir un tercer requeriment fet des del jutjat d'Osca el mes de juny passat, en el qual s'advertia de la deducció de possibles responsabilitats penals en cas de no retornar-se les peces abans del passat 31 de juliol, quan ja l'havia succeït en el lloc Lluís Puig, qui també va rebutjar la devolució.

Considera el fiscal que hi ha hagut "desobediència expressa" en relació amb almenys tres mandats judicials, malgrat haver estat advertits els dos consellers amb possibles responsabilitats penals.

Argumenta, a més, que la jurisdicció sobre el delicte de desobediència correspon al Tribunal Suprem, ja que la seva comissió es va produir no a Catalunya sinó al lloc on devien ser dipositades les peces, el Monestir de Sixena.

Respecte al delicte de prevaricació, la comissió del qual sí que s'hauria produït a Catalunya, la fiscalia considera que ha d'incardinar-se en el de desobediència, que absorbiria l'anterior a l'hora d'un possible enjudiciament.

Segons el fiscal, Vila no només va desatendre l'ordre de devolució de les peces, sinó que va emetre un escrit contra la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida a fi de no complir amb el requeriment.

Després de pronunciar-se a favor de l'admissió a tràmit d'una investigació en la sala penal del Suprem, el ministeri públic entén que ha de seguir-se causa contra els dos consellers per practicar les diligències "precises" per aclarir uns fets que "revesteixen caràcters de delicte".