El jutjat d'instrucció número 17 de València ha arxivat la denúncia contra una concentració del grup feixista España 2000 amb el lema "No a l'Islam".

El passat 18 de desembre a la plaça dels Pinazo de València el grup feixista va reunir-se amb proclames contra la religió islàmica. Segons Europa Press, el jutge ha dictat el sobreseïment provisional del procediment basant-se només en l'única font que disposava, la policial. Aquesta exposava que en l'acte només hi havia un màxim de sis assistents i que no s'apreciava simbologia de caràcter xenòfob, violent o racista.

El jutge només s'ha basat en el testimoni de la policia espanyola

La Fiscalia s'ha oposat a l'arxivament i ha presentat un recurs on en primer lloc al·lega l'absència de diligències practicades per esclarir els fets, ja que només s'ha comptat amb l'informe de la policia espanyola per a procedir a l'arxivament de les actuacions. La fiscal manté que sí que va haver-hi delicte.

Recorda que en l’acte el president d’España 2000 va clamar a favor de “lluitar contra la invasió” i va dir que els immigrants musulmans suposaven un perill, entre altres frases similars, tal com constava en la denúncia presentada per l’ONG València Acull. “No hi ha cap dubte que ens trobem davant persones que són discriminades per una de les causes relacionades en el text legal i que el requisit subjectiu es compleix completament”, argumenta la fiscal.

Racisme i mofa

En l'acte denunciat d'Espanya 200 va ser difós massivament en les xarxes socials, es va transmetre en temps real i va ser penjada en la web dels organitzadors. En vídeo en directe es veu i s'escolta a un grup de joves d'ultradreta cridant "això és un acte de racisme", segons explica el denunciant València Acull.

Segons explica l'ONG: "Els ultradretans van fer paròdia en la qual s'alternava un grup de noies joves saltant a la corda mentre sonava música folklòrica valenciana i un altre grup de suposades dones cobertes amb el que ells anomenaven burques fent el mateix amb música àrab de fons". Un dels ultres exhibia un cartell encapçalat amb un text "Islam? I en el que es mostrava el rostre d'una dona en 2020 i el mateix rostre cobert totalment excepte els ulls en 2050", explica.

Un líder feixista

El líder de la formació d'extrema dreta España 2000José Luis Roberto, conegut per les seve idees d'ultradreta feixista, és qui es va querellar per delicte d'odi i discriminació contra els responsables de la pel·lícula La mort de Guillem. El film que relata la història de dol dels pares del jove antifeixista i independentista Guillem Agulló, assassinat per un grup d'ultres d'extrema dreta el 1993. 

España 2000 té un historial llarg d'incidents ultres, també cal recordar quan van assetjar a l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, al seu domicili. El fiscal va demanar multes d’entre 900 i 1.800 euros i una ordre d’allunyament durant sis mesos els membres d’España 2000 que protagonitzaren els fets. Finalment van sortir-ne absolts, ja que segons la sentència "no es va proferir cap consigna ni es va celebrar cap manifestació de tipus racista o xenòfoba, ni es van adreçar expressions a ningú que no fora la senyora Oltra i que són les que s'arrepleguen en els fets provats".

Imatge principal: Foto d'un acte d'Espanya 2000 en contra un acte de suport a l'1-O. - ACN