Una jutge de Barcelona investiga dos alts càrrecs de l'àrea de Funció Pública de la Generalitat per un delicte de prevaricació, per convocar processos de selecció per a places de l'administració catalana que porten anys cobertes per personal interí.

Segons fonts jurídiques, la querella, presentada per la Plataforma d'Interins de Catalunya (PIC), ha estat admesa a tràmit per la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que ha citat a declarar com a investigades per al proper mes de juny Annabel Marcos, secretària d'Administració i Funció Pública, i a Pilar Sorribas, directora general de Funció Pública.

La querella, redactada per l'advocat Andrés Maluenda i que avança avui El Periódico, acusa les dues alts càrrecs d'accelerar els processos selectius per cobrir places d'ocupació pública en la Generalitat -denominats PESCO, encara que porten anys ocupades per personal eventual.

protesta profesores interinos catalunya ACN

La portaveu de la Plataforma d'Interins de Catalunya, Elisabet Ramos, en una protesta del col·lectiu el passat mes de gener / ACN

Vulneració de drets

Això vulneraria els drets dels treballadors interins perquè els obliga a superar un procés de selecció obert per fer-se amb places de l'administració que ocupen des de fa temps, manté la querella, que es basa en un dictamen jurídic previ que el PIC va encarregar a l'inici de l'any al despatx Maluenda.

La querella acusa les alts càrrecs de convocar processos selectius per "solucionar l'evident problema existent sobre l'alt percentatge de treballadors interins en l'administració pública".

En opinió del lletrat, aquests processos de selecció són contraris a l'ordenament nacional i europeu perquè, "si bé solucionen la irregularitat del lloc de treball, no donen solució a l'interí que l'ocupa des de fa anys, fins i tot dècades, ni molt menys operen com a sanció a aquesta conducta".

"La present querella vol denunciar una de les injustícies més palmàries i prejudicials que estem vivint en els últims anys a Catalunya, com és el tracte que l'administració pública catalana està donant al seu personal interí", afegeix l'escrit.

La jutge ha acordat admetre a tràmit la querella, davant els indicis que els fets relatats puguin "revestir caràcters de delicte", segons sosté en la seva interlocutòria.

"En contra de l'ordenament intern i europeu"

En un comunicat, la Plataforma, que forma part de la Coordinadora Estatal de Personal Temporal (CEPPT), adverteix que la Generalitat ha actuat "en contra de l'ordenament intern i europeu", en mantenir uns concursos selectius que estava obligada a revocar, sabent que aquestes convocatòries "eren il·lícites".

"Amb això sabien que estaven vulnerant els drets de tots els treballadors interins, els quals els van advertir de la gravetat de la seva conducta en diferents fòrums", afegeix la Plataforma en el seu comunicat.

La Plataforma va promoure una proposició de llei en el Parlament per a l'estabilització dels treballadors temporals de llarga durada en l'administració catalana i confiava que la Generalitat paralitzaria els processos selectius PESCO a l'espera que s'aprovés un nou marc legal.

No obstant això, asseguren que la Generalitat està accelerant aquest tipus de concursos "unilateralment, sense cap motivació i en plena quarta onada de la pandèmia", la qual cosa, entre d'altres, afecta, el col·lectiu de treballadors socials, el més precari de la Generalitat i que porta vint anys sense que es convoqui cap procés selectiu.

 

Foto principal: Una protesta d'interins al centre de Barcelona / ACN