El jutge de l'Audiència Nacional ha demanat a la Guàrdia Civil que investigui si la mort d'un passatger a l'aeroport del Prat el 14 d'octubre de 2019 es pot vincular als investigats de Tsunami Democràtic, a qui se'ls imputa el delicte de terrorisme. Aquest extrem podria provocar que la causa de Tsunami no pogués ser amnistiada, tal com negocia el PSOE amb ERC i Junts. I és que en la negociació, s'hauria acordat incloure en la llei de l'oblit dels fets del Procés el delicte de terrorisme, però descartar els casos en què hi hagi morts i accions de sang. Aquesta excepció permetria afegir a la llei d'amnistia la causa dels 12 veïns processats per l'Operació Judes —just enviats a judici la setmana passada— i els de Tsunami Democràtic. Un acord que ara sembla que es vol torpedinar des de l'Audiència Nacional.

El jutge es refereix a un ciutadà francès de 65 anys, del qual es va informar que va morir d'un atac de cor, després de caminar tres quilòmetres per la terminal 2 de l'aeroport a causa bloqueig de les instal·lacions per la ciutadania, que protestava contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes.

Això no obstant, l'endemà mateix de la mort, l'ambaixada francesa a l'estat espanyol, Aena i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no van atribuir directament la mort del ciutadà francès al bloqueig de l'Aeroport del Prat.

Puigdemont i Rovira, investigats

Aquest encàrrec s'inclou en la resolució d'aquest dilluns, en la qual el magistrat Manuel García Castellón ha resolt que investiga el president Carles Puigdemont i la republicana Marta Rovira, a més de 10 persones més, pel delicte de terrorisme, per suposadament ser les organitzadores de Tsunami Democràtic.

Vox al rescat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional no ha trigat a reaccionar i aquest dilluns mateix s'ha mostrat contrària a la resolució del jutge de qualificar els fets en el delicte de terrorisme o de desordres terroristes. Fa mesos que la Fiscalia prepara un informe perquè la causa de Tsunami, desaparegut el delicte de sedició, es traslladi a jutjats de Barcelona i s'investigui pel delicte de desordres públics.

Malgrat l'oposició de la Fiscalia, el jutge pot seguir la investigació si les acusacions populars de Vox i l'associació Dignidad y Justícia —que sosté que treballa per víctimes de terrorisme— volen que la causa es mantingui a l'Audiència Nacional i pel delicte de terrorisme. La seva recent personació i acceptació per part del jutge sense cap motivació fan sospitar d'un acord en aquest sentit.

En concret, el magistrat ha encarregat a la Guàrdia Civil que investigui “si la mort d’una persona el 14 d’octubre de 2019, que van informar els mitjans de comunicació, té vinculació amb l’acció de bloqueig d’accés de l’aeroport”, i la seva identificació per tal “de citar els familiars com a perjudicats”.

FOTO. Resolució Tsunami Democràtic
Part de la resolució, on el jutge ordena investigar la mort

 

L'agent ferit a Urquinaona

A més, també demana que s’identifiqui l’agent de la policia espanyola que va resultar ferit en els aldarulls del 18 d’octubre de 2019 i que "se n'investigui la vinculació amb Tsunami Democràtic" per imputar "aquest resultat lesiu a l’organització".

En aquest cas, es refereix a l’agent Ivan Álvarez, que va ser ferit greument en els aldarulls a Urquinaona, enfront de la prefectura de la policia espanyola de Via Laietana. Precisament el febrer passat, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) va condemnar la policia espanyola a indemnitzar amb 165.258 euros l'agent de Vigo, que va patir un traumatisme cranioencefàlic durant els aldarulls que es van produir a Barcelona després de la sentència del Procés. L'agent ha vist "arruïnat el seu futur" i s'ha hagut de jubilar amb 41 anys, s’afirma.

Fins i tot, el magistrat demana a la Guàrdia Civil que informi “sobre l'ús d'armes o altres instruments per part dels qui van assistir o van prendre part en les accions imputades a l'organització Tsunami Democràtic”.

El jutge García Castellón sosté que de les mobilitzacions de Tsunami va haver-hi uns 125 ferits, 47 d'ells agents de la policia.  Res diu del jove que va perdre un testicle en la protesta de l'aeroport per l'impacte d'una pilota de goma de la policia espanyola, com també altres ferits en les protestes.