El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha decidit retirar les acusacions de rebel·lió i sedició per als càrrecs de confiança del Govern que manté sota investigació des de fa més d'un any, segons han informat a El Nacional fonts judicials.

El jutge diu que no és competent per investigar aquests delictes després d'haver estat més d'un any investigant la rebel·lió i la sedició i proporcionant tots els informes de la Guàrdia Civil tant a l'Audiència Nacional com al Tribunal Suprem. 

Juan Antonio Ramírez Sunyer admet que no pot investigar la rebel·lió i sedició en un escrit en resposta a un dels advocats. De fet arriba a dir que ell ja va informar el Suprem que tenia aforats investigats per rebel·lió, però que el Tribunal Suprem va desestimar assumir-los en la causa del procés. És el cas de Josep M. Jové.

De fet Ramírez Sunyer arriba a admetre que no hi ha indicis d'aquests delictes entre els seus investigats, a la vegada que explica que no ha deixat d'investigar la rebel·lió i sedició. Un despropòsit judicial que ha enutjat les defenses.

A la pràctica, la resolució afecta el procés dels alts càrrecs que es van detenir el 20 de setembre i els investigats a partir de les declaracions de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal sobre la Hisenda catalana i les dades dels citadans que suposadament s'estaven fent servir. Són els següents: Josep M. Jové, Lluís Salvador, Josué Sallent, Xavier Puig, Josep Maria Salvat, Jordi Graells, Jordi Puigneró, David Franco, Pau Furriol, David Palanca, Juan Manuel Gómez, Joan Ignasi Sánchez, Rosa Maria Rodríguez, Mercè Martínez, Pep Masoliver i Santi Vidal.

Des del principi els advocats han denunciat que el cas que s'estava investigant al jutjat d'instrucció 13 era una causa general contra l'independentisme, que pretenia aturar el referèndum de l'1 d'octubre i criminalitzar tots els que formaven part de la seva organització. 

Del sumari del 13 surt l'informe policial sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i l'hipotètic delicte de sedició que haurien comès els dos dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural el 20 de setembre durant la concentració davant el departament d'economia.

Tota la instrucció està basada en informes de la Guàrdia Civil i escoltes telefòniques, algunes a l'engròs, i en el material que es va requisar en els escorcolls del dia 20. De fet, la principal prova de càrrec en què el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena basa el processament de part dels acusats és Enfocats, el document que apareix entre la documentació requisada al despatx de Josep M. Jové, i la ja famosa agenda Moleskine de la mà dreta d'Oriol Junqueras

Les resolucions que ha dictat ara el titular del jutjat d'instrucció número 13 són greus i no tenen cap sentit, més pel fet que aquest mateix jutge manté imputats tots els acusats per rebel·lió i sedició en una investigació que va començar el febrer del 2017 i quan el juliol del 2017 va fer la imputació formal per rebel·lió de part dels acusats.

Tot el cas del 20 de setembre està basat en aquests delictes, així com la prova que serveix de base al Tribunal Suprem contra el consellers i els membres de la Mesa que estan pendents de judici.