El jutge que investiga el cas de la mainadera d'Irene Montero, José María Escribano, ha decidit imputar a la gerent i al tresorer de Podemos, Rocío Val i Daniel de Frutos. Els dos estan citats com a investigats el proper 19 de juliol. Amb aquesta decisió, el magistrat s'ha inclinat a favor del criteri de la Fiscalia i ha accedit a imputar els dos càrrecs de la formació morada. Val i de Frutos declararan cinc dies després que Teresa Arévalo, la presumpta mainadera de la tercera filla d'Irene Montero i Pablo Iglesias. Arévalo és, també, assessora del Ministeri d'Igualtat i va ser diputada d'Unidas Podemos al Congrés.

L'acusació popular, que exerceix l'Associació de Juristes Europeus Prolege, també havia demanat la imputació de la gerent i tresorer de Podemos i també la de Pablo Iglesias, exlíder del partit lila. Tant el jutge com la Fiscalia coincideixen a no citar com a investigat a l'exvicepresident del govern espanyol perquè "no hi ha cap element que acrediti indiciàriament la seva participació en algun fet delictiu, per molt que la filla d'Irene Montero sigui també la filla de Pablo Iglesias".

La reconstrucció dels fets

Tot es va desencadenar en plena investigació del cas Neurona, que investiga si va existir un contracte simulat entre Podemos i aquesta assessoria mexicana per les eleccions generals que van tenir lloc el 28 d'abril de 2019. Mónica Carmona, exresponsable de Compliment Normatiu de la formació morada, va enviar un escrit al jutjat en el qual exposava que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, hauria utilitzat a Teresa Arévalo com a cangur de la seva filla durant la campanya electoral dels comicis de l'abril de 2019.

El ministeri fiscal va iniciar una investigació per aquest cas el febrer d'aquest any i, en l'escrit que va remetre al jutge, la Fiscalia va indicar que "dins de la contractació fraudulenta de les despeses de campanya (pel cas Neurona), Irene Montero hauria contractat un membre del partit com a cuidadora dels seus fills. Aporta (en referència a Carmona) documentació relativa al fet que Irene Montero va viatjar amb la seva filla i Teresa Arévalo per a un acte de campanya". Un dels exemples que va citar l'exresponsable de Compliment Normatiu de Podemos és un desplaçament a Alacant per un acte de campanya l'octubre de 2019. Segons Mónica Carmona, Arévalo es va fer càrrec de la filla durant el míting.

Davant d'aquest cas, la Fiscalia considerava oportú imputar el tresorer i la gerent del partit perquè "podria donar-se l'existència d'un delicte electoral o administració deslleial per l'ús com a mainadera de Teresa Arévalo a compte de fons del partit per part de la senyora Montero". El jutge ja va donar ordre, d'altra banda, d'informar la ministra d'Igualtat de l'obertura de la investigació. Degut al seu càrrec, Montero té condició d'aforada davant el Tribunal Suprem.

Tot i que Rocío Val i Daniel de Frutos estan citats com a investigats, en el seu escrit, José María Escribano afirma que "pràcticament no hi ha indicis en contra" dels nous imputats en aquest moment de la investigació. Malgrat això, el jutge expressa que "no és menys cert que la funció de responsable de finances i de gerent en el partit polític implica que poguessin haver tingut alguna intervenció, essencialment atenent els tipus delictius d'administració deslleial, apropiació indeguda o dret electoral".

 

Imatge principal: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una roda de premsa a La Moncloa. Europa Press.