El cas de la mainadera dels nens de Pablo Iglesias i Irene Montero puja un grau. Per primera vegada, fa el salt a la justícia i la Fiscalia ha decidit demanar l'obertura d'una peça separada en el cas Neurona per investigar presumptes irregularitats. És en aquestes on hi ha la cangur que també treballaria en un càrrec públic adjudicat per Podemos. Es tracta de Teresa Arévalo, alt càrrec del partit i assessora al Ministeri d'Igualtat, que exerceix tasques de cangur. En un escrit de tres pàgines la fiscal adscrita a la Secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid, es dirigeix al jutge Juan José Escalonilla, titular del Jutjat d'Instrucció número 42 de plaça de Castilla, que investigués les suposades irregularitats comptables de Podemos.

Sobre l'ús indegut de personal del partit o del Ministeri per a servei domèstic, el document recull: "Dins de la contractació fraudulenta de les despeses de campanya, Irene Montero hauria contractat un membre del partit com a cuidadora dels seus fills. Aporta documentació relativa al fet que Irene Montero va viatjar amb la seva filla i Teresa Arévalo per a un acte de campanya. Igualment refereix que va tenir a una altra persona membre del partit que segons la notícia actuaria com a escorta d'Irene Montero". 

Cal recordar que tot té el seu origen en la denúncia formulada per l'exresponsable de Compliment Normatiu de Podemos, Mónica Carmona, sobre l'ús per part de Pablo Iglesias i Irene Montero d'aquesta assessora, centrada també, en la cura de la filla petita de la parella. Malgrat el caràcter privat de l'encàrrec, Arévalo ho va compatibilitzar en un primer moment amb un sou del grup parlamentari de l'organització i, després de l'arribada de Podemos al govern el gener de 2020, amb un salari d'Igualtat com a cap de gabinet adjunt de la cartera de Montero. Carmona aporta exemples concrets. Com un desplaçament a Alacant el 20 d'octubre de 2019 per un acte de les generals. La cap de gabinet adjunt no apareix en cap imatge de l'esdeveniment, però suposadament es va quedar cuidant de la nena durant el míting.

També miren les costes del partit

La demanda no només va en una direcció. El Ministeri Públic demana que s'investigui per separat "qüestions relatives a l'abonament de costes". I s'al·lega que membres de Podemos estaven "cobrant costes en procediments particulars quan els havien representat professionals del partit", indica la fiscal. De la mateixa manera, el Ministeri Públic sol·licita una investigació específica del presumpte "ús fraudulent de la caixa de solidaritat" i de "les donacions a l'Escola Popular Paulo Freire i la fundació Institut 25 de maig per la Democràcia". Així, la Fiscalia demana que s'agilitzi la peça principal i, en paral·lel, es vagin instruint altres causes relacionats.