El jutjat d'instrucció 5 de Granada, encarregat de la investigació sobre el segrest d'una regidora de Maracena (Granada), ha acordat obrir una peça separada per investigar la presumpta participació en aquests fets de l'exalcaldessa d'aquesta localitat granadina, Berta Linares (PSOE), i de l'exregidor d'Urbanisme, Antonio García Leiva. El magistrat dona així compliment a la decisió del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), que va instar a prosseguir les diligències d'investigació essencials respecte al parlamentari andalús i aforat Noel López, també exalcalde de la localitat i temporalment apartat com a secretari d'organització del PSOE andalús.

En la interlocutòria, el jutge acorda la declaració com a investigats de l'exalcaldessa Berta Linares i de l'exregidor d'Urbanisme Antonio García com a presumptes inductors de la detenció il·legal de qui era regidora de Maracena, Vanessa Romero, i que va dur a terme l'exparella de l'alcaldessa, Pedro Gómez, que encara és a la presó. 

Investigats per la implicació en el segrest d'una regidora

En la interlocutòria emesa pel TSJA es va considerar que l'explicació del magistrat instructor era "extensa i minuciosa", tot i que l'escrit de la sala civil i penal apuntava: "Ens trobem en la tessitura de considerar-la insuficient en relació amb les diligències d'instrucció practicades fins al moment de la seva remissió, amb renúncia a unes altres clarament necessàries, en relació amb els fets que exposa". En conseqüència, el jutjat número 5 de Granada ha acordat "la declaració en qualitat d'investigats" tant de Linares com de García. Les dates per a la declaració dels dos investigats es fixaran en els pròxims dies.

La decisió d'obrir una peça separada contradiu la presa pel jutge instructor en la interlocutòria del passat 14 de juny quan va acordar apartar del cas tant el diputat aforat Noel López com els dos responsables municipals, atès que ja havia remès la causa a l'alt tribunal andalús. Un cop finalitzi la investigació, si l'instructor considera que existeixen indicis contra López, té la possibilitat de remetre de nou una altra exposició raonada a la sala civil i penal, que és l'única competent en els casos que afecten les persones que gaudeixen d'aforament.

Possible consum puntual de cocaïna

A banda de la causa contra Berta Linares i Antonio García, el jutge també ha donat ordres de lliurar ofici dirigit al Departament de Sevilla de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses perquè aclareixi si el presumpte autor del segrest, Pedro Gómez, va poder dur a terme un consum "puntual" de cocaïna el dia del segrest —el passat 21 de febrer— tenint en compte que l'informe capil·lar ja elaborat i emès al jutjat per aquest organisme va constatar que el detingut no era un consumidor habitual de cocaïna o d'altres substàncies estupefaents. 

Arran de les diligències penals obertes pel segrest de la regidora de Maracena, està en presó provisional el presumpte autor de la detenció il·legal, Pedro Gómez, que en el moment dels fets era la parella sentimental de l'alcaldessa, la qual va renunciar a principis de juny després de l'exposició mediàtica i el "desgast personal" que li ha suposat aquest cas.