El titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha ignorat la petició de Google per desbloquejar les webs de l'1-O i no respondrà a l'empresa. El jutge que investiga els preparatius del referèndum no ha atès la sol·licitud de la multinacional al·legant que no estava degudament signada. 

Segons ha avançat Eldiario.es, el jutge Ramírez Sunyer ha desestimat la petició sobre el bloqueig perquè a l'escrit no hi ha una cap signatura ni s'indica el càrrec directiu del signant en l'empresa. Per aquest motiu, el jutge creu que "no cal fer cap consideració" sobre l'escrit de Google per aturar la censura de webs del referèndum.

Va ser el passat 4 de maig quan la multinacional Google va respondre per escrit al jutge que investiga els preparatius de l'1-O alertant que continuar el bloqueig de les cinc webs del referèndum que havien sol·licitat era una mesura "desproporcionada" i "no tenia sentit". La companyia va demanar aleshores que la censura "podria haver ocasionat fins i tot un efecte desproporcionat o col·lateral i haver afectat projectes i continguts allotjats a Google Cloud (el sistema de servidors, allotjament de webs i bases de dades i arxius)". 

La petició de Google sobre la censura

L'empresa de telecomunicacions va deixar la porta oberta, també, al jutge Ramírez per posar-se en contacte amb la companyia nord-americana per "aclarir o precisar els temes" que ell cregués necessari en relació al bloqueig dels servidors de webs de l'1-O. La censura va començar un mes abans del referèndum, el setembre passat, per requeriment judicial quan la multinacional va rebre l'ordre d'anul·lar els servidors vinculats a dominis web com el de: Referendum.cat, Ref1oct.cat, Ref1oct.eu, Refereum.ws i Garantiespelreferendum.com. 

En qualsevol cas, el jutge Ramírez ha insistit que no "ha de fer cap pronunciament" sobre la petició de Google perquè l'escrit no ha estat presentat amb "la forma i la identificació de qui ho firma". Ramírez obeeix al criteri del fiscal, que va demanar no respondre a l'empresa "per falta d'acreditació i designació de persona que pugui representar l'escrit". D'aquesta manera, el bloqueig a les webs de l'1-O continuarà, a l'espera que Google presenti, o no, de nou la petició signada al jutge.