Insòlit. El magistrat Manuel García-Castellón imputa ara als encausats de Tsunami Democràtic que "entre els seus objectius podria estar el fet d'actuar al pas de la comitiva del rei" Felip VI, a partir d'una conversa genèrica dels dies 12 i 13 de juliol de 2020. En una resolució, comunicada aquest divendres, el jutge de l'Audiència Nacional exposa que, revisant els informes, ha trobat "una nova actuació de Tsunami", a partir d'una conversa entre un dels investigats, Josep Campmajó, amb l'usuari anomenat Xuxu Rondinaire, del qual sosté que podria ser un agent dels Mossos, a l'aplicació Wire. Fins i tot, el magistrat ha encarregat a la Guàrdia Civil que identifiqui qui és Xuxu Rondinaire i les visites del monarca en aquelles dates.

Precisament, el 20 de juliol de 2020, milers de persones es van concentrar a l'Espluga de Francolí (Tarragona) per començar una manifestació a peu fins al monestir de Poblet, per concentrar-se coincidint amb la visita dels Reis. Els manifestants portaven una pancarta amb el lema "Catalunya no té rei", i van recórrer a peu els dos quilòmetres que separen l'Espluga de Poblet. No va haver-hi cap incident.

In

 

Indicis

Els suposats indicis que el magistrat assegura que ha trobat se sostenen, només, en aquesta conversa. Detalla que Xuxu Rondinaire en una conversa anterior parla de la "Guardia R", i d'aquí dedueix que "amb tota probabilitat faci referència a la Guàrdia Reial", i que en una conversa anterior fa "una exposició detallada del desplegament de seguretat estàndard realitzat en els desplaçaments del monarca". I, el magistrat conclou: "La conversa permet inferir que Tsunami Democràtic podria tenir al cap realitzar alguna actuació en relació amb la visita de S.M. el Rei a Barcelona". Això no obstant, res va passar.

En concret, la frase incriminatòria per al jutge és: "Des d'unes hores abans la Guardia R fa passades endavant i endarrere per tot el recorregut i va informant de novetats. Explica'm què voleu fer i us diré si val la pena o és perdre el temps com al Camp Nou". Tsunami Democràtic va promoure una concentració pacífica en el partit Barça -Madrid, el 18 de desembre de 2019, en el qual s'exigia diàleg al govern espanyol. Fora del camp va haver-hi alguns detinguts per llençar objectes a les furgonetes policials.

Causes arxivades

A més, el jutge ha ordenat als Mossos d'Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil que aportin els informes sobre les mobilitzacions impulsades per Tsunami Democràtic, que en alguns casos són investigacions ja jutjades o arxivades, com les protestes a l'AP-7 el 2019, que consta en la mateixa resolució d'aquest divendres, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional també insisteix a demanar més informes a AENA i al SEM sobre la mort del ciutadà francès, quan una jutge de l'Hospitalet ja ho va arxivar en no veure-hi cap relació ni delicte.

Advocat de Córdoba, acusació

El jutge també ha admès la personació d'una nova acusació popular, a més de Vox, Societat Civil Catalana i de l'entitatrs propera al PP Dignitiat y Justicia: es tracta d'un advocat de Córdoba, Francisco Velasco Pedraza, a qui li demana 5.000 euros per poder estar en el procediment.

Amb aquesta acció, el jutge de l'Audiència Nacional continua la croada per torpedinar que el president Carles Puigdemont, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i altres deu encausats per terrorisme es puguin acollir a la llei d'amnistia pels fets del Procés, que es tramita en el Congrés dels Diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!