Nova clatellada de la Fiscalia de l'Audiència Nacional al jutge Manuel García-Castellón. El fiscal Miguel Ángel Carballo ha presentat un recurs contra la decisió del magistrat d'enviar la causa de Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem perquè el president a l'exili Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Rubèn Wagensberg són aforats, segons l'escrit comunicat aquest dimecres. El fiscal sosté que el jutge encara no ha elevat a la sala penal de l'Audiència Nacional el recurs que va presentar contra la seva darrera resolució, del 6 de novembre, que qualificava els fets de delicte de terrorisme i detallava els 12 investigats, on per primer cop citava Puigdemont, a més de la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira.

En el primer recurs, el fiscal exposa que de la investigació de la Guàrdia Civil no es pot imputar el delicte de terrorisme a cap dels investigats des del 2019, i que com a molt pot encaixar el delicte de desordres públics a dos dels investigats, cap d'ells polític, per les manifestacions multitudinàries contra la sentència del Procés. I per això demanava al jutge que derivés el cas Tsunami als jutjats de Barcelona, on van passar els fets, en ser menors. Un posicionament compartit per la majoria de defenses, com ara Gonzalo Boye, advocat de Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president Puigdemont; i de Benet Salellas, advocat de l'empresari Oriol Soler i del directiu d'Òmnium, Oleguer Serra. 

 

Contradicció

El fiscal qualifica de "flagrant contradicció" que el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional elevi el cas de Tsunami al Suprem sense que hi hagi novetats incriminatòries, i amb el recurs pendent de resoldre per part de l'Audiència Nacional.

En el recurs, el fiscal recorda al jutge que en la seva resolució del 6 de novembre passat va afirmar que encara no feia l'exposició raonada per elevar els casos dels aforats perquè la investigació "estava en la fase inicial", tot i que s'investiga des del 2019. Tanmateix, dues setmanes després ha realitzat aquesta exposició raonada sense cap novetat en la investigació. En la resolució, oferia a Wagensberg i Puigdemont presentar-se voluntàriament al jutjat.

"D'aquesta manera, la remissió de l'exposició raonada ve a ser una sort de reforma d'ofici de la citada resolució sense cap fonament, sense nous fets acreditats i sense que s'hagi practicat cap diligència que hagi recollit nous indicis de responsabilitat criminal respecte dels aforats Rubén Wagensberg i Carles Puigdemont ", manifesta el fiscal, que afegeix: "Tot això en contra del que s'estableix en l'article 267.1 de la LOPJ que impedeix que els òrgans judicials modifiquin les resolucions que pronunciïn després de signades, excepte l'aclariment de conceptes foscos, rectificació d'error material, que no resulta ser el cas".

Consulta a Suïssa

Una nova resolució sorprenent del jutge García-Castellón és que dimarts, mentre enviava la causa de Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem, feia una segona resolució en què demanava a les autoritats de Suïssa que li comuniquin el parador de Marta Rovira, on està exiliada des del 2018.  És a dir, continua la investigació sense ni tampoc esperar la resposta del Suprem. En aquest sentit, des d'ERC s'afirma que "Marta Rovira no està fugada" i que el jutge se suposa que vol la seva localització per notificar-li que està investigada, i per tant no presentaran cap recurs en contra de la resolució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!