El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha aprovat la proposta de la Junta de Tractament de Lledoners de concedir un permís de tres dies als polítics independentistes Oriol Junqueras, Jordi Turull i Raül Romeva. Actualment tenen el segon grau, l'ordinari, pel qual només poden sortir amb permisos puntuals, després que aquest jutjat els retirés el tercer grau a principis de març.

En la resolució que els concedeix el permís, el jutjat constata que els presos compleixen els requisits reglamentaris mínims per optar-hi, com haver complert una quarta part de la pena, o que ja han sortit del centre anteriorment sense que s'hagin produït incidents, tal com havien al·legat les defenses després que la Fiscalia s'hi oposés.

Segons recull la resolució, la Fiscalia s'oposa a la concessió del permís per trobar-lo "prematur", "injustificat", "per falta d'assumpció dels fets delictius" i "absència de penediment" i "improcedent" per "absència de tractament penitenciari per superar els dèficits detectats".

Les defenses al·leguen que els polítics complien tots els requisits reglamentaris i que la legislació penitenciària estableix la franja d'una quarta part de la pena complerta per tenir permisos ordinaris i, per tant, que "no és procedent la referència a l'extensió de la pena". També destaquen que ja havien sortit de la presó amb permisos anteriors o quan tenien el tercer grau sense que es produïssin incidents.

 

 

 

L'opinió del jutge

El jutge considera en els tres casos que "l'intern es troba en condicions de gestionar de forma adequada el permís de sortida" i és "mereixedor que se li atorgui la confiança a fi que pugui fer un bon ús del permís i que aquest pugui incidir positivament en ell, i li serveix com a estímul per seguir amb una trajectòria penitenciària adequada i el prepara per a la seva posada en llibertat".

El jutge rebutja així un dels arguments esgrimits pel fiscal, que es va oposar a la concessió del permís tant per la gravetat del delicte pel qual van ser condemnats com per la durada de la pena, ja que entenia que la sortida "no servirà per al fi propi de preparar-lo (a l'intern) per a la futura vida en llibertat, per a la qual encara queda un llarg temps".

"La concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats fan il·lusòria la finalitat de prevenció especial o retributiva que la pena compleix", va advertir en el seu escrit el ministeri públic, un parer que no comparteix el magistrat, per a qui les sortides estan previstes, precisament, per aconseguir "aquesta progressiva reeducació i rehabilitació social del penat".

El jutge subratlla a més que la normativa penitenciària no estableix excepcions en funció del delicte o la durada de la pena sempre que la junta de tractament hagi informat favorablement i recorda que Junqueras, Turull i Romeva ja van fer sortides del centre penitenciari quan van estar en tercer grau i quan se'ls va aplicar l'article 100.2 sense "incidències negatives".

També destaca que cap dels tres exconsellers presenta risc de fugida —"No es correspon amb la conducta de l'intern demostrada fins avui"— i apunta que, encara que no "assumeixen" el delicte, sí que reconeixen haver comès els fets penats.

"Dels informes s'infereix que l'intern sí que fa un reconeixement de la comissió dels fets (que és un primer pas cap a l'assumpció delictiva), encara que certament no s'observa assumpció delictiva, cosa que ha de seguir sent tractada des del centre penitenciari a través del règim ordinari", remarca en les seves respectives actuacions.

Junqueras, Turull i Romeva, així com els Jordis, els exconsellers Josep Rull i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell són de nou a la presó després que se'ls suprimís, arran de recursos de Fiscalia, el règim de semillibertat que els havia concedit la Generalitat.

En el cas dels homes, tornen a estar tancats des de primers de març, mentre que les dones van tornar a la presó a principis d'aquest mes, de manera que tots ells poden ara gaudir de només 36 dies de permís a l'any i de sortides entre setmana per treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2 en cas que se'ls concedeixi.