El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena no decidirà fins dilluns si deixa en llibertat els vuit consellers i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La decisió arribarà hores abans de l'inici de la campanya electoral, i si decideix la posada en llibertat, la sortida de la presó podria arribar en plena campanya per al 21-D.

Ara, tots els acusats menys Meritxell Borràs i Jordi Cuixart van a les llistes electorals del 21-D, un fet que demostraria que s'acullen a la legitimitat de les eleccions al Parlament de Catalunya convocades pel govern espanyol.

El jutge ha de valorar, a banda del risc de fugida, si existeix reiteració delictiva i si les circumstàncies han canviat d'ençà que van entrar a la presó. I té els arguments en contra de la Fiscalia i l'acusació popular representada per VOX.

Els consellers s'han cenyit en les declaracions a les qüestions que van notificar en els seus escrits i han acatat, de diferents maneres i matisos, el 155. Les defenses també expliquen que presentant-se a les eleccions del 21-D, també mostren la seva voluntat de no fer cap acció fora de la legalitat.

Oriol Junqueras i Raül Romeva són els que s'han mantingut més fermes i els que menys han claudicat, ja que no han respost a les preguntes de la fiscal; Joaquim Forn i Meritxell Borràs han respost a totes les parts; Carles Mundó i Dolors Bassa han respost a algunes preguntes del fiscal, i Josep Rull ha respost a tots menys a VOX, que avui s'ha incorporat al cas com a acusació popular.

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no han hagut de respondre cap pregunta de la Fiscalia perquè directament no els han preguntat res. I a VOX s'han negat a contestar.

Deu acusats, dues estratègies diferents

Els acusats han presentat estratègies de defensa diferents, i tot passa per l'acatament del 155 i la renúncia a la via unilateral.

Els consellers d'ERC han anat més ràpid en les seves declaracions, en uns al·legats que no han superat els 20 minuts per cap de compareixença. En l'escrit en què demanaven la llibertat provisional, acataven el 155 per "imperatiu legal". En canvi, els del PDeCAT eren més clars en la seva admissió de la intervenció del govern de l'Estat sobre la Generalitat.

El jutge no els ha deixat aclarir els fets, i només els ha deixat testificar sobre la situació personal, fet que ha perjudicat la defensa dels consellers del PDeCAT. La consellera Borràs, que no es presenta a les eleccions del 21-D, és qui ha estat més estona declarant i qui més ha intentat entrar en l'explicació dels fets, inclús parlant d'altres persones que no estan investigades, segons fonts judicilals. 

El mateix vestit que a l'entrada de la presó

Els consellers han acudit al Suprem vestits igual que el dia que van entrar a la presó, tot menys la consellera Bassa, que ha optat per un altre vestuari igualment arreglat. Tots estan bé i es troben ferms, tot i que les que estan més tocades són Bassa i Borràs, que estan juntes a la presó d'Alcalà Meco, un centre penitenciari força més antic i amb menys prestacions que el dels homes, que són a Estremera.

Avui tampoc no hem vist la imatge dels consellers entrant. Els consellers i els Jordis han arribat amb furgonetes de la Guàrdia Civil a l'Audiència Nacional, on esperen el seu torn als calabossos d'aquest jutjat especial, ja que el Tribunal Suprem no en té.

Per evitar la imatge de l'entrada a peu des de l'Audiència fins al Suprem, la policia els treu de dos en dos en una altra furgoneta, més petita i amb vidres tintats, que entra per la porta de carruatges, la mateixa porta per on va sortir el cotxe que va traslladar Carme Forcadell a la presó d'Alcalá Meco, l'antiga porta de cavalleries d'aquest palau, on està ubicat el Tribunal Suprem, a escassos metres de l'Audiència Nacional.

Per tant, molt probablement ningú no veurà avui els consellers i els Jordis més enllà dels seus advocats, que des de fa dos dies, en el moment en què es va conèixer la citació aquest dimecres, es van traslladar a Madrid per preparar la compareixença amb els consellers, això sí, a través del vidre de la presó.

Els familiars i diversos representants dels grups polítics esperen, un cop més, la decisió del jutge a les portes del Tribunal Suprem.

Declaració 1-D Familiars / GL