La jutge tarragonina María Lourdes Arastey Sahún pren possessió aquest dijous com a nou membre del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en representació de l’estat espanyol, segons ha informat el tribunal. Arastey substitueix la madrilenya Rosario Silva de Lapuerta, advocada de l'Estat i membre del tribunal des del 7 d’octubre del 2003 i que n’ha ostentat la vicepresidència des del 9 d’octubre del 2018. 

El TJUE, amb seu a Luxemburg, s’ha renovat de manera parcial amb la presa de possessió de 9 nous membres, 5 dels quals jutges i 4 advocats generals. Uns altres 7 jutges i 3 advocats generals han renovat el càrrec. El tribunal està format per 39 membres, 28 jutges —un per cada estat soci de la Unió Europea— i 11 advocats generals.

Tarragonina de llarga trajectòria

Maria Lourdes Arastey, nascuda el 1959 a Tarragona, és una jurista i professora de llarga trajectòria. Es va llicenciar en dret per la Universitat de Barcelona i va iniciar la seva carrera com a jutge de primera instància i instrucció al jutjat de districte número 2 de Sant Feliu de Llobregat, entre 1985 i 1989.

Es va incorporar posteriorment a la sala del social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Del 1998 al 2008 va ser professora associada de Dret al Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de Barcelona. El 2009 va ser nomenada magistrada del Tribunal Suprem. I del 2013 al 2021 va ser jutgessa del Tribunal Administratiu de l’OTAN, amb seu a Brussel·les. Ha estat membre de diversos organismes que actuen en els àmbits de dret de la UE, de la formació i avaluació de competències de jutges i dels mètodes alternatius de solució de conflictes.  

Perfil moderat

Arastey és membre de l’associació judicial de perfil moderat Francisco de Vitoria i va ser portaveu d’aquesta entitat a Catalunya. Serà la primera jutgessa que representa l’estat espanyol al tribunal del Luxemburg, atès que la seva predecessora era advocada de l'Estat i, prèviament, havia ocupat aquesta responsabilitat l’acadèmic Gil Carlos Robles.

Arastey parla cinc llengües —català, castellà, francès, anglès i italià—, té una àmplia experiència internacional, i ha estat vicepresidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació.

Pel que fa la seva predecessora, Rosario Silva de Lapuerta, és filla del ministre franquista i fundador d'Alianza Popular, Federico Silva; va ser la primera dona que va accedir a l'Advocacia de l'Estat a Espanya, cinc mesos abans que s'aprovés la Constitució. També és germana de Marta Silva, l'exadvocada de l’Estat i exdirectiva del Reial Madrid que va mantenir l’acusació contra Leo Messi per frau fiscal.

Prejudicials de Llarena sobre Puigdemont

El TJUE és la instància que haurà de decidir sobre la qüestió prejudicial que va presentar el març passat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre les euroordres contra el president a l’exili, Carles Puigdemont, i els seus consellers Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Llarena vol conèixer les raons per les quals es pot emetre i rebutjar una ordre de detenció i entrega europea com les que té cursades i ell considera vigents contra els líders independentistes catalans, tres dels quals eurodiputats i que han estat rebutjades per Alemanya, Bèlgica i Itàlia.

Precisament, el tribunal de Sàsser, a Sardenya, va ratificar aquest dilluns la llibertat de Puigdemont i la suspensió del procediment de l’euroordre mentre no es pronunciïn el TJUE sobre les prejudicials i el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre la seva immunitat com a eurodiputats.  

Imatge principal: Lourdes Arastey amb el conseller basc Josu Erkoreka en un acte sobre mediació judicial a Europa / EFE