Una investigació de llarg recorregut. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que des del 2016 investiga si la Diputació de Barcelona va concedir subvencions de forma irregular a les entitats CATmón i Igman, properes a l’extinta Convergència, ara ha ampliat la investigació a les subvencions que van rebre aquestes entitats per part de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 2014 i 2016. Per això, el magistrat Joaquín Aguirre, ha dictat una interlocutòria en la qual cita com a investigats excàrrecs del Govern i de l’Ajuntament de fa sis anys, com ha avançat aquest dimecres El Periodico i ha confirmat de fonts jurídiques ElNacional.cat.  En un informe de la Guàrdia Civil, es detalla que les dues entitats van rebre 1,1 milions d’euros en subvencions de les tres administracions (CATmón uns 429.091 euros i Igman, uns 639.570 euros).

Per la peça de CATmón i Igman és investigat Víctor Terradellas, exdirigent de CDC i president de la fundació CATmón, que a partir d’un àudio que guardava en el mòbil, va derivar en el cas Volhov, sobre suposat finançament irregular de l’exili català, especialment del president Carles Puigdemont. El magistrat també va elevar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una exposició raonada perquè investigués el diputat de Junts Francesc de Dalmases per suposadament haver rebut part de les subvencions de les dues entitats i gastar-les en benefici propi o presentar peticions d'ajuts duplicats. L’estiu del 2021 l’alt tribunal ho va desestimar en assegurar que faltaven més indicis de les suposades irregularitats.

La majoria de peces tancades

El febrer de 2022, una magistrada va dictar el sobreseïment de dues peces, en què el principal investigat era el llavors president de la Diputació, el convergent Salvador Esteve. La investigació se centrava a aclarir si des de l’ens supramunicipal s’havien concedit subvencions per a projectes al Tercer Món a entitats properes a Convergència de forma irregular. Les peces que es van arxivar són Voltia i la del Grup Igfa i Mancomunidad Costa Rica, i amb aquesta mesura Esteve quedava alliberat d'aquest cas. L’any  2021 el jutge titular ja va acordar arxivar la causa pels ajuts en les peces de Plataforma Educativa i Utopia, Ecosde, i Strategic i Kosector.  Per ara, es manté oberta la peça de CATmón, tot i que el magistrat ha fet investigacions d’accions concretes a la cerca d’irregularitats. 

Pel cas de la Diputació, l’octubre de 2020 el jutge Aguirre va ordenar la detenció de polítics i tècnics, sospitosos dels delictes de prevaricació, malversació de fons i tràfic d’influències. Del material trobat, una de les peces va derivar en el cas Volhov, on hi ha investigats l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’empresari David Madí, entre d’altres. Madí ha estat molt crític amb aquesta investigació, i recentment el jutge li ha arxivat la investigació per tràfic d'influències.

 

A la foto principal, Víctor Terradellas, president de CATmón i exdirigent de CDC, en anar al jujat  l'any passat. / Foto: Marta Pérez /Efe