Carpetada. Un jutge de l'Audiència Nacional ha arxivat la investigació d'una denúncia de l'exdirector de l'agència de detectius Método 3 contra el comissari jubilat José Manuel Villarejo, en la qual responsabilitzava l'excomissari de la sostracció de documentació en un registre en la seva empresa de Barcelona, el 2013, relacionat amb l'enregistrament d'una trobada de l'exlíder del PP a Catalunya Alicia Sánchez Camacho i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, al restaurant La Camarga, a Barcelona, segons informa l'agència Efe aquest dimecres. El magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, atén així, a la petició que li va fer la Fiscalia Anticorrupció en aquest sentit, i que el jutge va posposar a la presa de declaració a un exempleat de Método 3, Julián Peribáñez.

Tant el jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional com la Fiscalia entenen que els fets investigats en aquesta peça, la número 27, eren coincidents amb una altra, la número 3, una de les tres que han estat jutjades recentment i en la qual el que va ser director de la ja extinta agència de detectius, Francisco Marco, ha exercit l'acusació particular.

El cas de La Camarga i Sánchez-Camacho

Francisco Marco, investigador privat i exdirector de Método 3, va afirmar en una entrevista al programa Preguntes freqüents, el juliol passat, que l'exlíder del Partit Popular a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, va ser qui va ordenar l'enregistrament de La Camarga. "Alicia Sánchez-Camacho va ordenar l'enregistrament de La Camarga. Hem de desterrar la idea d'una coalició entre el PSC i el PP; s'ha demostrat una vegada i una altra que no és cert", va assegurar l'investigador. L'enregistrament registrava una conversa entre la popular i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, l'any 2010,sobre diners que tenia la família de l'expresident de la Generalitat a Andorra, i després la policia patriòtica va pressionar als bancs per a descobrir-ho, com recentment va admetre Villarejo.

A la peça 3 -sobre la disputa per l'herència del promotor de la urbanització de luxe La Finca-, ja s'ha "atès el suposat apoderament de documentació, el seu tractament i la infracció d'un funcionari públic, com era l'excomissari", per la qual cosa aquests fets, diu la interlocutòria, "no poden ser valorats de nou" sense risc d'incórrer en el principi de "non bis in idem" (no ser jutjat dues vegades per un mateix fet).

De la declaració realitzada per Peribáñez, afegeix el jutge, tampoc "no s'han desprès elements indiciaris suficients per a corroborar" els fets denunciats -la sostracció de documents durant un registre en l'empresa en 2013-, "ni per descartar la duplicitat o encavalcament processal entre aquesta investigació i la que va centrar la peça 3".

A més, el magistrat afegeix que els fets denunciats "s'encavalquen" també amb altres investigacions i processos judicials oberts a Barcelona, tant "a propòsit de l'enregistrament a l'esmentat restaurant, com quant a la diligència d'entrada i registre a la seu de Método 3 i el seu desenvolupament", pel que García Castellón sosté que no correspon al seu jutjat determinar "la licitud o il·licitud d'un registre policial". En la seva denúncia, Francisco Marco responsabilitzava José Manuel Villarejo de ser darrere del registre policial efectuat el 2013 a la seva empresa en el marc de les indagacions sobre l'enregistrament de l'esmentat dinar al restaurant La Camarga.

L'obertura d'aquesta peça, que ara s'arxiva, es basava també en la documentació que va trobar la Policia en el registre a la casa de Villarejo el 2017: expedients, factures i correus que pertanyien "de manera indiciària a Método 3". Tanmateix, el jutge conclou que "després de les diligències desenvolupades en aquesta instrucció, no ha estat possible concretar els indicis" que van donar lloc a l'obertura d'aquesta peça.

El comissari Villarejo té diverses denúncies per l'Operació Cataluya, com és el cas de la família Sumarroca, investigada per la seva relació amb la família Pujol, i també dels directius de l'extinta banca andorrana BPA, que s'han ofert a declarar en la comissió del Congrés dels Diputats.