Resposta. L’advocat Gonzalo Boye, en nom de la presidenta del Parlament i de Junts, Laura Borràs, ha presentat aquest dimecres un recurs d’apel·lació perquè la sala civil i penal de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tramiti l’incident de recusació “per falta d’imparcialitat” del jutge instructor del cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Carlos Ramos. En el recurs, Boye afirma que el jutge instructor té “indegudes preses” per tancar el procediment a Borràs, especialment en haver desestimat la seva recusació, a més dels arguments contra el processament de Borràs per jutjar-la per la seva gestió a la ILC del 2013 al 2017. La fiscalia ja va anunciar que li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i prevaricació. A més d’aquest recurs, la defensa de Borràs té fins dilluns vinent per presentar recurs contra el seu processament.  Aquests recursos, però, no són suspensius perquè el magistrat dicti l’obertura del judici oral contra Borràs en qualsevol moment, fet que obrirà la capsa de trons al Parlament.

En la resolució de divendres passat, el magistrat Carlos Ramos va desestimar la seva recusació, tot argumentat que els motius exposats -haver estat nomenant el 2004 a partir d’una terna proposada pel govern del tripartit, liderat pel PSC- ja es van tractar en altres recusacions fa dos anys i que no van ser acceptats. A més, hi afegia que en aquest punt no era possible un recurs d’apel·lació. Per contra, Boye assegura, en l’escrit, que se “sorprèn” que el magistrat “no hagi complert ni amb les formalitats bàsiques” que fixa la llei Orgànica del Poder Judicial, en què s’ha de donar trasllat a la resta de parts en el procediment perquè exposin si subscriuen la recusació o tenen altres motius.

Els arguments   d’”abús” de l’advocat

L’advocat de Borràs retreu al magistrat instructor del TSJC que se’ls acusi “d’abús de dret” o de “frau processal”, quan “l’abús prové de la mateixa omissió de les normes processals bàsiques”, que segons Gonzalo Boye “causa una efectiva indefensió” a la presidenta del Parlament i de Junts, i demana a la sala del TSJC que tramiti la recusació del jutge Ramos tal com fixa la llei.

En el recurs, el penalista també retreu al magistrat que exposi que com es va desestimar una recusació contra ell ja no se li pugui presentar cap més “com una sort de causa jutjada que el faria immune a qualsevol altra recusació”. Boye afirma que “el dret al jutge imparcial és de caràcter, primer i absolut i segon, individual", i afegeix que els altres casos citats pel jutge li va donar la raó la jurisdicció nacional, però  "tots ells pendents davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)“.

Noves causes de recusació

L’advocat de Borràs hi precisa que ha detallat altres fets que posen en dubte la imparcialitat del magistrat Carlos Ramos, com ara que va signar un informe conjuntament amb el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, contra els motius de recusació que van presentar els processats soberanistes la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent. El TSJC va acceptar els arguments de Josep Costa i ha fet apartar Barrientos del tribunal jutjador. “No hi ha dubtes de l’existència d’una animositat, per dur-ho en termes neutres, respecte no només a qui els recusen en el procediment, sinó a l’opció política que representen aquells líders polítics”, sosté Boye, en referència als líders independentistes de Junts i ERC, i “especialment”, afegeix, a Laura Borràs, que “succeeix en el càrrec a Torrent”.

En aquest sentit, Boye reprodueix el raonament de la sala del TSJC que va analitzar la recusació de Barrientos -i que va acceptar la petició de Josep Costa- de qui assegura que els arguments del jutge “resulta explicables en termes humans i la defensa del mateix prestigi i integritat professional, però que podria suscitar en el recusant la legítima sospita de falta imparcialitat”. Boye afegeix que la seva representant, Laura Borràs, “ja té aquesta sospita”.

L’advocat manifesta que la imparcialitat judicial és “una exigència obligada” i recollida en el Conveni Europeu de Drets Humans, i la Carta dels Drets Fonamentals de la UE i de la mateixa Constitució. Per tot això, Boye demana a la sala del TSJC que admeti a tràmit el seu recurs contra la resolució del jutge instructor del 15 de juliol passat i que tramiti la recusació del jutge Carlos Ramos. 

Paral·lelament a la causa penal, Laura Borràs ja ha manifestat que no dimitirà del càrrec i demana als companys del Parlament que no la condemnin abans de ser jutjada.