El jutge Francisco Miralles, del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona que investiga l'actuació de la policia espanyola a Barcelona l'1-O, considera "prematura" la petició de la Fiscalia d'arxivar el cas i per això ha decidit rebutjar-la excepte per a sis agents. 

Segons avança eldiario.es, i ha confirmat El Nacional, el jutge no té cap dubte que els votants "en múltiples casos van ser tractats amb absoluta falta de consideració no només a la seva integritat física, sinó a la seva pròpia dignitat", per part dels policies i recorda els més de 300 ferits. Entre les víctimes hi ha Roger Espanyol que va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma. 

En una interlocutòria a la que ha tingut accés El Nacional, el jutge no té cap problema a evidenciar que són "múltiples les imatges de persones arrossegades pel terra de qualsevol manera, els cabells o des de la mandíbula, llançats escales avall, trepitjats per agents, ignorats un cop presenten ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut" i que hi ha uns 300 informes mèdics que avalen les lesions. 

En la seva interlocutòria el jutge tampoc escatima detalls de com els policies van tractar els votants i qualifica de "degradant" i "humiliant" cap a les persones que estaven concentrades als col·legis electorals l'actuació de la policia. 

El jutge confirma que no s'ha pogut demostrar cap "ordre concreta d'actuar amb especial violència" per part dels caps polítics del Ministeri de l'Interior o dels màxims comandaments operatius als seus subordinats. 

La Fiscalia, per la seva banda, demanava l'arxivament del cas basant-se en la sentència del procés emesa pel Tribunal Suprem i descartava en tot moment una "intervenció global desproporcionada".

El jutge insisteix en la diferenciació de les dues causes ja que la del Suprem ho va fer "des d'una òptica, una finalitat i uns mitjans de prova totalment diferents" als de les investigacions sobre les càrregues de Barcelona.

Miralles conclou que el dispositiu policial tenia com a objectiu impedir el referèndum per ordres del TSJC però que l'actuació policial que es va dur a terme "no es va ajustar de cap manera al que preveu la legislació vigent ni als protocols existents en el Cos Nacional de Policia ni als estàndards internacionals en la matèria", cosa que el jutge defensa que "mereix ser investigada".