La denúncia per delicte d'odi presentat contra Vox pels seus cartells racistes ha quedat en paper mullat. El jutjat d'Instrucció número 53 de Madrid ha arxivat el cas ja que considera que els missatges que la formació de Santiago Abascal ha propiciat contra els menors no acompanyats, 'menas' segons ells, formen part de "l'exercici de llibertat d'elecció" d'un partit que "va a les eleccions amb la difusió d'un programa" propi. Així ho ha avançat la Cadena Ser.

La magistrada titular ha ordenat l'arxiu provisional perquè els missatges "no presenten la intensitat necessària per generar un risc contra aquests menors". Recordem que la polèmica es va donar el passat 21 d'abril quan a l'estació de rodalies de Sol, a Madrid, va aparèixer un cartell on comparaven els diners públics destinats a la gent gran i a un menor no tutelat amb la frase: "Un mena 4.700 euros al mes, la teva àvia 426 euros de pensió al mes, protegeix Madrid". A més, la magistrada conclou que no li correspon a ella determinar una jurisdicció penal a les xifres marcades en un cartell d'una parada de metro.

Més enllà del contingut racista, les dades són falses. La mateixa Conselleria de Polítiques Socials i Família madrilenya, institució en funcions del govern entre PP, Vox i Ciutadans, desmenteix rotundament aquesta afirmació. D'entrada, la majoria dels menors atesos són espanyols, un 71,1% enfront del 28,9% d'estrangers i d'aquest darrer percentatge, un 7,25% són no acompanyats. D'altra banda, el sistema no dona diners directament sinó que són els centres de protecció d'aquest col·lectiu que atorguen assignacions setmanals que poden anar dels 6 als 16 euros, en funció de l'edat del menor. Per tant, les ajudes no es poden presentar com un sou o amb influències depenent de l'origen sinó per les necessitats i aquestes quantitats són gestionades per organismes oficials.

Denúncies a Vox

Les denúncies presentades per la Fiscalia de Madrid venen dels partits d'esquerra que concorren a les eleccions del 4 de maig i de diverses organitzacions socials que consideren falses i manipulades les informacions de Vox.

Prèviament a la resolució de la jutge, altres institucions ja havien refusat la denúncia. La Policia Nacional va concloure que no hi veia delicte. I el passat 22 d'abril, el Jutjat Número 48 de Madrid que estava de guàrdia, va decidir rebutjar la petició de la Fiscalia Provincial de Madrid que, després de denunciar a Vox per un delicte d'odi, havia sol·licitat, que es retiressin.

Foto principal: cartell de Vox a la parada de Sol, Madrid