Aquest dimarts, en plena campanya electoral Madrid, Vox va irrompre amb una campanya xenòfoba. Manipulant dades, la formació de Santiago Abascal compara el suposat cost mensual que suposen els menors estrangers no acompanyats amb la pensió que reben suposadament els jubilats espanyols. Ho han fet en un cartell electoral, penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitats de la capital espanyola.

"Un s'emporta 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes," es pot llegir. La Fiscalia ja ho està investigant i diverses formacions ja han presentat denúncia.

Cartell VOX @vox TUIT

A poc a poc, les mentides que es diuen en aquest cartell ja es van desmuntant. Les dades han demostrat que un menor no acompanyat no cobra aquest quantitat i ara ha sortit el "menor" que apareix al cartell a desmentir més falsedats: la imatge no pertany a un menor, no es tracta d'una persona estrangera i no s'ha fet a Espanya.

La veritat de la foto

Es tracta d'una imatge extreta d'un banc d'imatges gratuït i es va prendre a Bangla Desh. L'autor és Ahnaf Piash, de 20 anys i estudiant d'Informàtica a la Universitat de Manitoba a Winnipeg, al Canadà. Segons ha explicat, i com es pot veure en el seu perfil d'Instagram, la foto la va prendre a un amic i ambdós asseguren ElDiario.es que ni han estat a Espanya, ni coneixen ningú d'aquí, ni són menors.

En aquest sentit, Piash s'ha mostrat "molt enfadat" perquè s'utilitzi per a una campanya política racista com les que va poder veure als Estats Units de Donald Trump.

Delicte d'odi

La Fiscalia Provincial de Madrid ha incoat diligències d'investigació per un presumpte delicte d'odi, pel cartell penjat en la via pública amb motiu de la campanya electoral.

Malgrat això, segons informen fonts judicials, el jutjat d'instrucció número 48 de Madrid, en funció de guàrdia, ha denegat la retirada cautelar del cartell racista de Vox, que criminalitza els menors migrants. Ho havia sol·licitat la Fiscalia Provincial de Madrid, en considerar que podria ser objecte d'un delicte d'odi. El jutge ha rebatut que "no es dona ni perill per|per a la demora, ni aparença de bon dret". Ara serà el jutjat 23 el que investigui la denúncia.

Imatge principal: El noi de Bangla Desh utilitzado al cartell de Vox / Ahnaf Piash