Finalment, Toni Cantó es queda fora de les llistes del Partit Popular a Madrid. El jutjat contenciós administratiu número 5 de Madrid ha acordat que l'exportaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes ha de ser exclòs de la llista liderada per Isabel Díaz Ayuso perquè el considera "inelegible". No és l'únic que cau, però, l'exalcalde de Toledo, Agustín Conde, tampoc podrà sumar-se a la candidatura pel mateix motiu.

Així consta en la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, i que respon a la denúncia interposada pel PSOE. Es tracta d'una resolució ferma, però que pot ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional, cosa que el PP ja anunciat que farà. "El PSOE vol guanyar als tribunals el que les urnes els negaran", han escrit a Twitter.

TUIT PP Comunidad de Madrid Toni Cantó

PP Comunidad de Madrid / Twitter

La sentència recull que Cantó i Conde són "inelegibles" perquè no es van empadronar a Madrid fins després del tancament del cens electoral vigent, l'1 de gener de 2021. De fet, el valencià no ho va fer fins al 22 de març de 2021 i Conde encara va trigar més, fins al dia 26 de març.

Això és perquè, segons la llei electoral de la Comunitat de Madrid, només "són elegibles els ciutadans que posseint la condició d'elector [...] no es trobin incursos en alguna de les següents causes d'inelegibilitat" i ells dos no disposen d'aquesta condició, al no estar inclosos en el cens. Així, encara que en "el fet que reuneixin, actualment, la condició de veïnatge administratiu de ciutadans de la Comunitat de Madrid no els confereix el dret a ser elegibles en les presents eleccions a la seva Assemblea Legislativa". 

Toni Cantó es pronuncia a Twitter

"El PSOE ja va intentar que els madrilenys no votessin aquest 4-M. Ara tracta d'excloure'm de la llista d'Isabel Díaz Ayuso", ha escrit Cantó a Twitter. El valencià ha mostrat així el seu enuig per la decisió del tribunal a Madrid.

Una explosió de malestar que ha volgut culminar amb una promesa i la recuperació del primer lema de campanya dels populars madrilenys: "Estigui a la llista o no, em deixaré fins a l'últim alè. Ara més que mai. Socialisme o llibertat".

tuit canto excluido listas

Toni Cantó / Twitter

La Junta Electoral Provincial avalava la candidatura

La Junta Electoral Provincial havia avalat la candidatura popular a la Comunitat de Madrid, malgrat haver estat impugnada pels socialistes. Concretament, la formació va denunciar la "inelegibilitat" de Cantó i de Agustín Conde per haver-se empadronat a la comunitat autònoma fora de termini.

En la denúncia dels socialistes exposaven que Cantó s'havia empadronat a un municipi de la Comunitat de Madrid després de l'1 de gener, el termini màxim que estableix la normativa, atès que en aquell moment es va tancar el cens electoral vigent. I s'exposa que, de fet, cap dels dos no havia fet aquest pas fins després de convocar-se les eleccions. És a dir, després de l'11 de març del 2020. 

Tanmateix, en la resolució de la Junta Electoral Provincial, s'expressa que l'organisme entén que "la candidatura del PP compleix amb tots els requisits legals que estableix la normativa electoral, en haver esmenat les deficiències en el període voluntari d'esmena". En aquest sentit, la Junta acorda "atenir-se a l'acord d'esmena de defectes relatiu a la candidatura del PP adoptat el 3 d'abril del 2021, sense perjudici del recurs contenciós que pogués interposar el denunciant contra l'acord de proclamació, si escau, de la dita candidatura".

Segons ElDiario.es, la Junta Electoral Provincial va prendre la decisió refiant-se, només, de la direcció recollida al DNI, sense comprovar la data d'empadronament. 

 

Imatge principal, Cantó i Díaz Ayuso / EFE