El Tribunal General de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat el recurs que va interposar Oriol Junqueras contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant l'escó del líder d'ERC.

El Parlament Europeu va designar a l'eurodiputat Jordi Solé per omplir la vacant que va deixar Junqueres després de la condemna del judici als líders del procés. Junqueras fou escollit a les eleccions europees del maig del 2019, com el president Carles Puigdemont, Toni Comín o Clara Ponsatí, però a diferència d'ells, Junqueras va ser empresonat i no va poder ocupar el seu escó europeu.

Llavors, la defensa del líder d'ERC va decidir interposar un recurs contra la cambra europea davant del TGUE per aquest relleu. Ara, Luxemburg ha comunicat que el passat 5 d'octubre el TGUE va desestimar amb un auto el recurs perquè considera que la decisió de l'Eurocambra "no afecta directament" a Junqueras.

Les decisions de Luxemburg

"Que el jutge de la UE encara no hagi adoptat una decisió definitiva sobre el recurs interposat pel demandant contra l'acte pel qual el Parlament va prendre nota de la vacant del seu escó no demostra que l'acte impugnat hagi produït efectes directes en la seva situació jurídica", remarca l'auto del TGUE.

El Tribunal de Luxemburg, però, encara s'ha de pronunciar sobre les mesures cautelars sol·licitades recentment per Puigdemont, arran de la detenció a l'Alguer. El Tribunal europeu també ha de decidir sobre l'exconseller Lluís Puig, ja que la justícia belga va argumentar discrepàncies amb les competències del Tribunal Suprem per emetre una euroordre.

No és el primer recurs tombat

És la cinquena vegada que els tribunals rebutgen un recurs del líder d'ERC per l'anul·lació del seu mandat com a eurodiputat. Tant el TGUE com després el Tribunal de Justícia de la UE en última instància van denegar a Junqueras una petició de cautelars per recuperar provisionalment el seu escó.

A més, el desembre del 2020 TGUE va rebutjar el recurs de fons per la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó. Ara Junqueras està pendent que el TJUE es pronunciï en ferm sobre aquesta qüestió.

Per últim, el desembre del 2021 el TGUE va declarar "inadmissible" el recurs de Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a adoptar mesures urgents per confirmar la seva immunitat com a eurodiputat. La diputada republicana Diana Riba ho va demanar per carta a Sassoli el 4 de juliol del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu per la investigació del procés.

Imatge principal: Oriol Junqueras a Waterloo ACN