Espanya ha obert un conflicte amb la justícia europea per la immunitat del president a l'exili, Carles Puigdemont, i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. L'Advocacia de l'Estat espanyol ha recriminat als jutges europeus la suspensió provisional de la retirada de la immunitat parlamentària dels exiliats. "No es pot pretendre que el Tribunal General de la UE decideixi sobre qüestions que depenen del dret i les autoritats d'un estat membre, en aquest cas d'Espanya", assegura l'escrit al qual ha tingut accés ElDiario.es.

Espanya carrega contra Europa

La justícia europea va suspendre provisionalment la retirada de la immunitat parlamentària dels exiliats perquè poguessin assistir a la sessió de l'Eurocambra d'Estrasburg, a França, sense risc de ser detinguts. Ara, Sonsoles Centeno Huerta, l'advocada de l'estat espanyol, ha qüestionat al Tribunal General de Justícia de la Unió Europea (TGUE)  les seves competències per atorgar la mesura cautelar als representants independentistes. Centeno assegura que "no és possible que el TGUE concedís la cautelar devolució temporal de la immunitat", ja que "correspon a les autoritats nacionals atorgar-la".

L'Advocacia espanyola carrega contra la decisió dels jutges europeus: "La mesura cautelar sol·licitada no es justifica, perquè l’acte del Parlament Europeu no és la causa determinant del perjudici greu o irreparable al·legat".

La detenció no afectaria les seves funcions

En l'escrit, la justícia espanyola manté que la decisió del Parlament Europeu "únicament ha permès l'aixecament de la immunitat per continuar la tramitació de les euroordres" contra els polítics independentistes, que "van fugir d'Espanya per evitar ser jutjats". L'Advocacia espanyola també argumenta que Bèlgica no podrà contestar la petició d'extradició del jutge Llarena si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no resol la qüestió prejudicial del Suprem, és a dir, la negativa d'entregar l’exconseller Lluís Puig.

Les ordres de detenció contra els exiliats segueixen en vigor a Espanya, però Centeno assegura que una detenció dels exiliats no els privaria de seguir exercint el seu càrrec: "Com que els demandants viuen a Bèlgica i tenint en compte que la seu del Parlament Europeu es troba a Estrasburg i les sessions en períodes parcials i més comissions del Parlament es troben a Brussel·les, no sembla que es pugui entorpir l'exercici de la funció d'eurodiputats per una suposada detenció que tingués lloc a Espanya".

La immunitat

Tant Puigdemont, Comín i Ponsatí actualment gaudeixen d'immunitat en tota la Unió Europea menys a Espanya. I l'Advocacia espanyola adverteix, en l'escrit, que les ordres de detenció contra els exiliats "gaudeixen en el moment actual de plens efectes, per no tenir els demandants cap privilegi conforme al dret nacional".

Això és degut al fet que l'obtenció de l'escó europeu va ser posterior al seu processament, llavors, segons la jurisprudència, no és necessari demanar un suplicatori al Parlament Europeu per mantenir l'ordre de detenció nacional. Tot i això, l'escrit de l'Advocacia de l'Estat assenyala que "la qüestió prejudicial plantejada pel jutge Llarena suposa la suspensió de les ordres nacionals de detenció".

Imatge principal de Carles Puigdemont al Parlament Europeu. - ACN