El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha donat un termini de quinze dies al Parlament Europeu, fins al 15 d’octubre, perquè presenti les seves observacions en relació a la demanda de mesures cautelars que ha presentat el president a l’exili, Carles Puigdemont. El polític català ha demanat aquest divendres al TGUE que se li retorni la immunitat com a eurodiputat de forma cautelar per evitar una nova detenció.

El 30 de juliol el TGUE va concloure que no hi havia un risc de detenció urgent que justifiqués les mesures cautelars, i va aixecar una decisió prèvia, del 3 de juny, per la qual havia retornat provisionalment l'aforament als tres eurodiputats de Junts, Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Era la resposta al recurs dels eurodiputats catalans contra la decisió del Parlament Europeu d'aprovar el suplicatori del jutge Pablo Llarena.

Segons va argumentar el Tribunal, l’Estat espanyol havia indicat que les euroordres no estaven actives perquè el jutge instructor ha presentat unes qüestions prejudicials sobre la decisió de Brussel·les de no acceptar l’ordre d’extradició de Lluís Puig, la qual cosa congela el procés de les ordres de detenció.

tribunal de justicia de la unión europea tjue - acn

Puigdemont ha presentat aquest divendres una petició de mesures cautelars al Tribunal General de la UE / ACN

Aquest pronunciament de Tribunal General de la UE permetia els tres eurodiputats sortir de Bèlgica i anar a Estrasburg per poder participar als plens del Parlament, però també els donava llibertat de moviment per tota Europa. De fet, tots tres han estat aquest estiu a la Catalunya Nord i Puigdemont va viatjar a París a mitjans de setembre.

Això no obstant, el passat 23 de setembre Puigdemont va ser detingut quan viatjava a l’Alguer i haurà de tornar aquest dilluns per comparèixer a la vista del Tribunal d’Apel·lacions de Sàsser.

En saber-se que havia estat detingut a l'Alguer, des del Tribunal Suprem es va reconèixer que l'euroordre mai havia deixat d'estar activa. Aquest dijous el jutge Llarena ha enviat un ofici al tribunal italià en què assegura que l'euroodre està activa i no ha quedat suspesa per haver plantejat qüestions prejudicials.

Aquest posicionament de Llarena entra en clara contradicció amb la comunicació que va fer l'Advocat de l'Estat en nom de l'Estat espanyol on assegurava que l'euroordre quedava congelada i, per tant, el TGUE ha perdut l'argument clau per a la decisió de desestimar les cautelars que reclamava Puigdemont.

L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye ha argumentat la decisió de demanar de nou mesures cautelar davant la constatació que “no existeix voluntat per part del jutge Llarena de garantir els drets dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí”.

La petició de Puigdemont al TGUE obligarà el Parlament Europeu a posicionar-se de nou i fer-ho després que un dels seus membres ha estat detingut quan des de Luxemburg s'havia assegurat que aquest risc no existia.

 

A la imatge principal, Carles Puidgemont a la tribuna del Parlament Europeu / Efe