El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha havia de celebrar demà la vista per determinar si extradeix a Espanya al cantant mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Ara bé, arran de la pandèmia de coronavirus ha decidit ajornar-la una setmana. Així doncs, finalment se celebrarà el pròxim 15 de setembre a les 09:00 hores, tal com ha anunciat el seu advocat Gonzalo Boye a Twitter.

 

El Tribunal d’Apel·lació de Gant havia de decidir demà sobre la petició d’euroordre del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Però a menys de vint-i-quatre hores abans de l'audiència, la vista s’ha suspès per raons sanitàries provocades per la Covid-19 i s’ha dictat una nova data: 15 de setembre.

Ajornada dues vegades 

Aquesta, però, no és la primera vegada que s'ajorna l'audiència per determinar sobre si s'extradeix o no a Valtònyc. Aquest març el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, va resoldre que Espanya havia emprat malament l’euroordre automàtica. Per això, el cas es va traslladar al  Tribunal d’Apel·lació de Gant, que el 24 de març ja va ajornar la vista arran de la pandèmia de la Covid-19.

valtònyc extradició vista 9 de juny  - ACN

Una imatge d'arxiu de Valtònyc amb el seu advocat Gonzalo Boye

El passat 9 de juny es va celebrar una audiència, de poc menys de mitja hora, on el jutge va escoltar les últimes al·legacions de les parts abans d'emetre la seva sentència. Ara bé, la data de la vista on s'havia de determinar si  s'extradeix Valtònyc, es va programar pel 8 de setembre i, ara, a menys de 24 hores abans que s'hagués de celebrar s'ha tornat a ajornar fins al 15 de setembre. 

Fa dos anys, Valtònyc va ser condemnat per enaltiment del terrorisme, amenaces i calumnies i injúries greus a la Corona. Ara la cort belga explora si és possible extradir Valtònyc per la via de la doble incriminació. Per això, ha de valorar si els delictes pels quals va ser condemnat el raper també són equivalents en la legislació belga.

Un cop hi hagi la sentència, aquesta es pot recórrer a una tercera instància judicial. En concret, davant del Tribunal de Cassació de Bèlgica. Aquesta opció a la qual poden optar tant Valtònyc com la fiscalia belga, que en aquest cas actua en nom de les autoritats espanyoles.