Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, haurà d’esperar tres mesos més per saber si serà extradit a Espanya. El Tribunal d’Apel·lació de Gant decidirà el 8 de setembre si accepta o no la petició d’extradició del raper mallorquí. L'ajornament arriba un dia després que el Tribunal Suprem confirmés la condemna de nou mesos de presó al també cantant Pablo Hasél

En la vista d'aquest dimarts -que ha durat poc més de mitja hora-després d'analitzar la resolució del Tribunal de Justícia de la UE sobre l'aplicació de l'euroordre automàtica en aquest cas, el jutge d'apel·lació ha escoltat les últimes al·legacions de les parts abans d'emetre la seva sentència. El tribunal belga, doncs, torna a ajornar una decisió que ja havia endarrerit indefinidament el 24 de març per la crisi de la Covid-19. Encara ha de determinar si els delictes pels quals va ser condemnat el raper són equivalents en la legislació belga. "Som força optimistes de cara a la sentència", ha dit el seu advocat flamenc, Simone Bekaert.

En qualsevol cas, l'eventual sentència encara podria ser recorreguda a una tercera instància judicial


"Un problema ideològic amb els rapers d'esquerres"

Vatlònyc ha traslladat al jutge que el seu cas no és "aïllat" i li ha recordat la condemna contra el raper Hasél i altres cantants pels mateixos delictes. "És un problema ideològic de l'estat espanyol perquè casualment tots aquests rapers són d'esquerres i cap de dretes", ha dit a la sortida dels jutjats a l'Agència Catalana de Notícies.

Valtònyc ha tornat a defensar la seva innocència i espera que "Bèlgica li doni una bufetada a Espanya". "És una ximpleria extradir-me, no sóc cap terrorista", ha afirmat.

Abans de la sessió, Valtònyc ha assegurat que després de dos anys encara no s'acostuma a posar-se "davant de tres jutges que no parlen la meva llengua, a un país que no és el meu, esperant si decideixen enviar-me a la presó 3 anys i mig per haver fet cançons". El cantant s'aferrava a l'esperança que els jutges belgues qualifiquin aquesta situació "igual d'extranya" que ell mateix.  

Fa dos anys, Valtònyc va ser condemnat per enaltiment del terrorisme, amenaces i calumnies i injúries greus a la Corona. L'alt tribunal de Luxemburg va concloure a principis de març que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva el codi penal per reclamar l'extradició del cantant per la via ràpida. La primera instància va denegar l'extradició a Espanya que va reclamar a Valtònyc l'estiu del 2018.

 

Com seguirà el cas?

Amb la porta tancada de l'euroordre automàtica, ara el Tribunal d'Apel·lació de Gant ha d'explorar si és possible extradir Valtònyc per la via de la doble incriminació. És a dir, determinar si els delictes pels quals va ser condemnat el raper són equivalents en la legislació belga.

Segons la defensa de Valtònyc, la fiscalia ha admès que el delicte d'enaltiment del terrorisme no existeix en la legislació belga, però que ara al·lega que aquest crim equival al d'incitació al terrorisme.

Independentment del que decideixi el jutge, l'eventual sentència encara pot ser recorreguda a una tercera instància judicial, el Tribunal de Cassació de Bèlgica. Una opció que tenen les dues parts en el litigi, Valtònyc i la fiscalia belga que actua en nom de les autoritats espanyoles.