Un llibre de l'editorial francesa Belin Éducation ha afegit un article del periodista Ignacio Escolar, en què defensa la llibertat, també d'expressió, dels rapers Valtònyc, Pablo Hásel i César Strawberry. Tots ells, amb més o menys problemes amb la justícia espanyola, han estat en el punt de mira per criticar la monarquia i els borbons. El llibre vol que l'alumne francès que estudia la llengua castellana analitzi i aprengui un vocabulari nou amb termes com violència, defensa, injúries, crítica o vulgaritat.

I va més enllà demanant en un dels exercicis que, després de comprendre el contingut de l'article, es debati a classe sobre els arguments que pot tenir la defensa de Hásel i la fiscalia espanyola per guanyar, respectivament i amb les seves pròpies paraules, el cas.

belin education llibre

Un dels llibres de text de l'editorial Belin Éducation

El text d'Escolar és una citació del que va publicar eldiario.es el 2 de març del 2018. Aquest titlla de "mal educat i trol" el raper Hásel però a la vegada defensa la llibertat d'aquest i els altres dos rapers i denuncia la manca d'expressió que té la cultura musical a l'estat espanyol: "Els països del món es divideixen en dos. Aquells on les injúries i les calúmnies es castiguen amb una multa o una indemnització per als injuriats, i uns altres on el que dius o escrius et pot portar a la presó". I defineix Espanya com un país "de formes autoritàries que està patint una gran involució. Un lloc on la llibertat d'expressió està seriosament amenaçada i en qüestió". 

Per a al·lusions, Valtònyc ha agraït a través de Twitter l'exercici que aquesta editorial francesa planteja als alumnes: "Mentre Espanya ens persegueix per terrorisme, a França mostren les vergonyes d'un estat repressor que no respecta la llibertat d'expressió com a dret fonamental. Fragment d'un llibre educatiu per a nens de 17 anys que volen aprendre espanyol. Merci beaucoup". 

El president Carles Puigdemont també ha lloat la tasca educativa francesa i l'ha contraposada amb la que s'ha viscut a Catalunya en certs moments: "Si en algun lloc el debat ha de ser incentivat, sobre tots els temes, és a les aules. A Catalunya hi ha hagut docents perseguits i criminalitzats per posar a debat el que a França és dins de llibres educatius".