La justícia paralitza totes les devolucions de menors a Ceuta per, com a mínim, tres dies. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Ceuta ha ordenat a última hora d'aquest dilluns la paralització de "totes les devolucions" de menors migrants des de la ciutat autònoma de Ceuta "fins que es verifiqui com s'han realitzat el procediment" de retorn, segons ha avançat la Cadena Ser i informen també elDiario.es i El País.

La nova resolució judicial està lligada a l'habeas corpus registrat aquest dilluns per l'associació Coordinadora de Barris, davant la possible detenció il·legal de diversos adolescents migrants durant el seu trasllat des de Santa Amelia a la frontera del Tarajal. La magistrada, segons recullen aquests mitjans, no entén que hi hagi hagut detenció il·legal, però després d'escoltar el seu testimoni ha decidit parar les expulsions durant els pròxims tres dies. 

La jutgessa és la titular del jutjat que aquest diumenge ha rebutjat estudiar la sol·licitud de paralització urgent de les devolucions de menors practicades, segons destaca elDiario.es, perquè ja s'haurien produït. 

S'havia frenat la devolució de 9 nens

Aquesta mateixa tarda, el Jutjat Contenciós Número 1 de Ceuta ha ordenat frenar la devolució al Marroc de nou nens arribats el maig en considerar que el Ministeri d'Interior no compleix els requisits per dur-les a terme legalment. Segons ha informat també elDiario.es, el jutjat ha pres aquesta mesura d'urgència en resposta a la demanda cautelar de l'Associació Coordinadora de Barris i la Fundació Arrels, que volien evitar l'expulsió d'un grup de menors que anaven a ser retornats aquest dilluns i dimarts. Segons la mateixa font, tres d'ells han estat deportats abans de la resolució judicial. Ara per ara, l'Estat ja ha repatriat al Marroc 45 dels 800 nens que van arribar a Ceuta.

Per què s'han paralitzat les devolucions?

Segons la interlocutòria, la jutgessa ha pres la decisió de paralitzar la devolució d'aquests nou menors perquè "no s'ha complert res del que ordena" la legislació internacional i espanyola que recull els drets dels infants i com ha de ser el procediment d'expulsió. "Ni s'ha tramitat, complint amb els tràmits referits de compliment obligatori el procés administratiu, ni consta una resolució expressa sobre aquesta qüestió respecte a cadascun dels menors que és exigible en la nostra legislació. Una omissió que ha impedit a la totalitat dels interessats conèixer els fonaments que justifiquen la decisió adoptada de facto", afirma l'escrit. 

És a dir, segons el parer de la jutgessa, el Ministeri d'Interior està expulsant els menors sense els tràmits necessaris exigits per la llei, posant-los en una situació de vulnerabilitat.

 

 

Imatge principal: menors a Ceuta / Efe