El Jutjat Contenciós Número 1 de Ceuta ha ordenat frenar la devolució al Marroc de nou nens arribats el maig en considerar que el Ministeri d'Interior no compleix els requisits per dur-les a terme legalment. Segons informa elDiario.es, el jutjat ha pres aquesta mesura d'urgència en resposta a la demanda cautelar de l'Associació Coordinadora de Barris i la Fundació Arrels, que volien evitar l'expulsió d'un grup de menors que anaven a ser retornats aquest dilluns i dimarts. Segons la mateixa font, tres d'ells han estat deportats abans de la resolució judicial. 

Ara per ara, l'Estat ja ha repatriat al Marroc 45 dels 800 nens que van arribar a Ceuta.

"No s'ha complert res"

Segons la interlocutòria, la jutgessa ha pres la decisió de paralitzar la devolució d'aquests nou menors perquè "no s'ha complert res del que ordena" la legislació internacional i espanyola que recull els drets dels infants i com ha de ser el procediment d'expulsió. "Ni s'ha tramitat, complint amb els tràmits referits de compliment obligatori el procés administratiu, ni consta una resolució expressa sobre aquesta qüestió respecte a cadascun dels menors que és exigible en la nostra legislació. Una omissió que ha impedit a la totalitat dels interessats conèixer els fonaments que justifiquen la decisió adoptada de facto", afirma l'escrit. 

És a dir, segons el parer de la jutgessa, el Ministeri d'Interior està expulsant els menors sense els tràmits necessaris exigits per la llei, posant-los en una situació de vulnerabilitat. 

Exigeixen veure un jutge

També avui, cinc menors del grup dels quinze que havien de ser repatriats aquest dilluns han sol·licitat avui l'habeas corpus per a evitar ser retornats i estan citats a les 17.00 hores en el Jutjat d'Instrucció número 2 de la ciutat per declarar i esperar la decisió del jutge. L'habeas corpus és una figura jurídica que permet que un detingut pugui comparèixer davant el jutge instructor perquè ordeni la seva posada de llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari.

Més deportacions

Malgrat això, les expulsions no han estat frenades del tot. Ahir mateix, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de Ceuta va rebutjar la suspensió cautelar de les repatriacions dels menors i que va ser sol·licitada pel Ministeri fiscal conjuntament amb l'Associació Coordinadora de Barris.

La Fiscalia General de l'Estat ha obert una investigació per conèixer com s'estan repatriant al Marroc 800 menors, una iniciativa que ha enfrontat els socis de govern espanyol i que ha provocat la fugida de mig centenar de nens del pavelló en el qual estaven allotjats.

Ni la Fiscalia de l'Estat ni la de Ceuta coneixen el pla de repatriació fixat entre Espanya i el Marroc, segons han informat fonts judicials, que han dit que l'única comunicació oficial rebuda sobre aquesta iniciativa era molt genèrica i en cap moment no es xifrava el nombre de menors a repatriar ni tampoc quan començarien. Aquest dissabte s'ha tornat a un segon grup de quinze de menors, una pràctica que continuarà els dies vinents per ordre del Ministeri de l'Interior.


Foto principal: un grup de menors a punt de ser repatriats al Marroc / Antonio Sempere