El director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, Iñaki Rivera, ha rebutjat aquest dilluns que es pugui traslladar als líders independentistes en vaga de fam des de la presó de Lledoners fins al Tribunal Suprem i ha afirmat que fer-ho "seria un tracte cruel, inhumà i degradant".

"Això seria objecte immediatament d'una denúncia internacional", ja que els polítics empresonats es troben sota supervisió mèdica i han de ser els facultatius els qui permetin el desplaçament a Madrid, ha subratllat en roda de premsa el també professor de Dret Penal de la UB.

Ho ha dit durant la presentació en el Col·legi de Periodistes de la plataforma International Trial Watch Catalan Referendum Case, que està organitzant un procés de monitoratge nacional i internacional al judici als dirigents sobiranistes.

La plataforma d'observadors internacionals

La plataforma està impulsada per l'Associació Catalana per a la defensa dels Drets Humans, el Col·lectiu Praga, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, l'International Institute for Nonviolent Action (Novact), el Centre per la Defensa del Drets Humans Irídia i l'OSPDH, i pretén observar de prop el judici, si es compleixen les garanties bàsiques del procés i elaborar un o diversos informes.

La plataforma treballa amb observadors espanyols i estrangers de forma independent del Govern, la Conselleria d'Acció Exterior va anunciar al novembre que el judici comptarà amb observadors i, encara que els seus promotors no han volgut avançar noms, han explicat que hi haurà advocats, experts en drets humans i acadèmics d'universitats catalanes, andaluses, valencianes, basques, gallegues, madrilenyes i aragoneses.

Preguntats per hipotètiques traves que el TS pugui posar per seguir els judicis a aquests observadors, Rivera ha recordat que "tot judici està presidit pel principi d'audiència pública", per la qual cosa no hi hauria d'haver problemes.