L'independentisme ha rebut amb satisfacció l'informe de la Fiscalia que declina investigar el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la resta d'encausats pel cas de Tsunami Democràtic per terrorisme. La portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales, ha defensat en una compareixença aquest dijous al migdia que es tracta d'una decisió "lògica" i que, a parer seu, suposa tota una "desautorització a la instrucció política" del jutge Manuel García-Castellón. Davant les pressions d'Esquerra Republicana per aprovar ja la llei d'amnistia i els avisos dels republicans per fer que la llei sigui "aplicable" i passi els "filtres" de la justícia europea, Sales ha apuntat que l'informe del Ministeri Fiscal "no impedeix que la llei d'amnistia hagi de tenir garanties". Des de la perspectiva dels juntaires, això s'ha de traduir en un doble objectiu: una amnistia que "inclogui a tothom i que sigui d'aplicació immediata".

Després de la pròrroga aprovada per la Mesa del Congrés, Junts segueix negociant amb el PSOE pel dictamen de la llei d'amnistia. La data límit serà el 7 de març. Davant les darreres maniobres judicials, els juntaires volen "blindar i enrobustir" la llei i que puguin entrar-hi els casos de terrorisme o alta traïció. Aquest plantejament el refusa Esquerra Republicana, que insisteix que l'amnistia s'ha d'aprovar ja. En una atenció als mitjans aquest mateix dijous, la portaveu dels republicans, Raquel Sans, manifestava que el marge de maniobra és "estret" perquè "només" es poden negociar les esmenes que segueixen vives a la ponència. ERC sosté que ara no s'aconseguiran "solucions màgiques" i que les "invencions" dels jutges contra l'independentisme seguiran malgrat l'informe de la Fiscalia i l'amnistia.

El "desgavell" del Govern amb la data del nou curs escolar, a ulls de Junts

Al llarg de la compareixença, Mònica Sales ha anunciat que han acostat posicions amb el Govern sobre les proves orals de català a les escoles. A principis de febrer, l'executiu anunciava que no es podrien fer per la "sobrecàrrega de treball pels centres" que suposava fer-les, però l'endemà rectificava i anunciava que es farien en 130 centres educatius de primària i secundària. Els juntaires mantenien que el gir era "insuficient" i exigien proves "censals" i no mostrals. Després d'una reunió aquest matí amb representants del Departament d'Educació, Sales ha manifestat que el Govern ha "corregit" la seva decisió i, a l'espera de documentació on es llegeixi la "lletra petita", consideren que el nou plantejament és un "punt de partida per desencallar la situació". En aquest embat, el partit de Jordi Turull i Laura Borràs havia decidit aturar les negociacions pel Pacte Nacional per la Llengua.

Tot i aquesta "rectificació total", la portaveu dels juntaires al Parlament ha assenyalat que la data del curs escolar 2024-2025 confirma que l'executiu pateix "desorientació": "Van dir que mantindrien l'avançament escolar i han hagut d'endarrerir la data. És un desgavell i un desori que provoca incertesa permanent i posa en risc la qualitat del sistema educatiu".

D'altra banda, aquest dijous, a les 15 hores, Junts mantindrà una tercera reunió amb el Govern pels pressupostos. El partit espera la resposta de l'executiu al centenar de propostes que els van plantejar el dijous passat en una trobada al Palau de la Generalitat. Mònica Sales ha fet èmfasi en la proposta per eliminar l'impost de successions, un tribut que consideren "injust" per representar una "doble imposició i penalitzar l'estalvi". Segons els seus càlculs, aquesta bonificació suposaria una reducció d'ingressos d'entre 250 i 400 milions d'euros, xifra que consideren "assumible" per a les arques de la Generalitat.

Finalment, sobre el ple monogràfic de sequera, la parlamentària ha exposat que han arribat a un acord per transaccionar dues esmenes amb el PSC sobre l'ús d'aigua de mar tractada per a piscines en establiments turístics i les restriccions a les instal·lacions esportives. Pel que fa a la possibilitat d'una interconnexió de xarxes que impliqui un transvasament de l'Ebre, Sales ha anunciat que votaran en contra d'aquest escenari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!