El rebuig a investigar Carles Puigdemont i els investigats per terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic expressat en l'informe definitiu de la número dos del fiscal general de l'Estat, Maria Ángeles Sánchez Conde, ha estat ben rebut per Esquerra Republicana. Els republicans fan una lectura positiva del fet que "s'imposi el sentit comú" perquè "on hi va haver manifestacions pacífiques, no hi va haver terrorisme". La portaveu del partit, Raquel Sans, ha celebrat que tant el ministeri fiscal com Suïssa descartin "col·laborar" i adherir-se a les "idees inventades" del jutge Manuel García-Castellón: "S'ha imposat la realitat". Al mateix temps, Sans ha aprofitat per llançar un avís a Junts per Catalunya i ha pressionat de nou amb aprovar ja l'amnistia: "Cal disposar de la llei, és un punt de partida molt interessant per posar punt final a tota la repressió". Esquerra manté que el "marge de maniobra" sobre l'amnistia és "limitat" i això impedirà que apareguin "solucions màgiques". A més de fer èmfasi en la necessitat d'aplicar-la ja per als represaliats, el partit dirigit per Oriol Junqueras defensa que és molt important que sigui una llei "aplicable" i que passi els "filtres" de la justícia europea.

Raquel Sans ha destacat que les acusacions per terrorisme suposen una "banalització" d'aquest delicte: "Durant molts anys s'ha viscut terrorisme a l'Estat i sabem del patiment que això ha causat. Costa d'entendre que es pugui banalitzar d'aquesta manera amb uns fets que res tenen a veure amb això". Amb tot, però, la portaveu dels republicans ha fet una crida a ser "conscients" que aquest moviment de la Fiscalia "no acabarà amb tots els jutges que inventen" causes contra els independentistes: "Això seguirà passant".

Una llei "que no es tombi"

Preguntada per si l'informe del ministeri fiscal pot obrir la porta al tancament de la causa de Tsunami o pot tenir incidència en les negociacions pel dictamen de la llei d'amnistia, Sans ha indicat que "les pors són molt legítimes i totalment comprensibles en un context repressiu", però manté que per aquesta raó cal una llei d'amnistia que "doni ja resposta a totes les persones encausades que van participar de les consultes del 9-N, el referèndum de l'1-O i les protestes". Des de l'òptica d'ERC, l'acord es podria haver produït fa un mes perquè el marge d'actuació és "limitat" pel fet que "només" es poden negociar les esmenes que hi ha vives en el si de la ponència. Davant d'aquesta situació, els republicans desmenteixen tenir "pressa", sinó que ho volen tirar endavant immediatament per "la gent que té la vida empantanegada" a conseqüència d'aquestes causes. En aquesta línia, la portaveu Raquel Sans ha insistit a recalcar que la llei ha de tenir un caràcter d'"aplicabilitat": "Necessitem una llei que, quan arribi a Europa, no es tombi i es pugui aplicar per a totes les persones. Cal que englobi tothom i es pugui aplicar".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!