Un dia després de saber-se que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha processat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per prevaricació, comencen a posicionar-se les veus dels partits. Quan es va conèixer la notícia al Parlament s'estava celebrant el ple que continua aquest dijous, i cap dels tres partits independentistes va reaccionar públicament al procés judicial. Aquest matí, però, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha estat l'encarregada per part dels republicans de començar a pressionar la presidenta perquè pensi "en el prestigi del Parlament". Des de Junts per Catalunya, en canvi, han tancat files amb la seva presidenta: "Vull començar aquesta intervenció donant tot el suport a la presidenta Borràs", ha proclamat des de l'hemicicle del Parlament el portaveu de Junts Josep Rius, abans de començar una interpel·lació.

 

"Un cop més es troba sota l'espasa repressiva de l'Estat. És l'enèsim exemple d'una situació de persecució que ja no només denunciem nosaltres" ha dit Rius abans de preguntar a la consellera Victòria Alsina sobre l'informe del Consell d'Europa que certifica que l'estat espanyol persegueix l'independentisme. "És un fet, la qualitat democràtica de l'estat espanyol torna a estar qüestionada i la seva reputació internacional encara més malmesa", ha afegit el diputat de Junts.

Borràs no ha fet cap intervenció sobre el seu cas. Ha iniciat el ple donant pas a la lectura d'una declaració de la Junta de Portaveus sobre Melilla, que ha acabat llegint el tercer secretari de la Mesa, Carles Riera, ja que Borràs està visiblement afònica. No ha dit res al Parlament però si a les xarxes socials. Va ser dimecres al vespre quan va explicar que s'havia assabentat de les novetats judicials a través de la premsa: "Tot molt de democràcia perfecta, anar-se carregant drets un rere l'altre. A punt per a un judici just", ha ironitzat la presidenta. 

TUIT laura borràs
TUIT Laura Borràs

A un pas del judici

El magistrat instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha investigat Borràs quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va dictar dimecres una interlocutòria en la qual acorda, un cop finalitzades les darreres diligències d'instrucció, donar trasllat al ministeri fiscal perquè en el termini de 10 dies presenti petició d'obertura de judici oral i escrit d’acusació o petició d’arxivament contra Borràs, el seu amic Isaías Herrero, a qui hauria adjudicat a dit contractes de la web de la institució, un amic seu i el funcionari de l’ILC Roger Espar. En la resolució, el jutge Jordi Seguí indica que hi ha indicis per jutjar-los pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. El total dels fons malversats se situa en uns 309.000 euros. És a dir, el TSJC deixa a un pas de judici la presidenta Borràs.