El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va concloure el passat dimecres la investigació contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, deixant-la a un pas del judici. El tancament de la instrucció contra Borràs per possible malversació de fons públics i altres delictes en el seu període com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha estat àmpliament cobert pels mitjans, per on denúncia la presidenta que ha sabut sobre les novetats en el seu cas. 

"Una vegada més, de fet, com sempre", ha lamentat Borràs, qui no és la primera vegada que s'assabenta de novetats judicials que la impliquin directament a través dels mitjans i no per les vies de comunicació de la mateixa justícia. "Tot molt de 'democràcia perfecte': anar-se carregant drets un rere l'altre", sentència Borràs a Twitter, on ironitza sobre el seu possible judici: "A punt per un judici just...".

TUIT laura borràs

A prop del judici

Després que el TSJC hagi conclòs la instrucció de la investigació contra Borràs i altres persones per la possible malversació a l'ILC és el torn de la Fiscalia, que ara té deu dies per demanar l'arxivament o noves diligències, o presentar l'escrit d'acusació. La defensa pot recórrer davant del mateix TSJC. 

En la resolució que es va fer pública el passat dimecres, el jutge Jordi Seguí afirma que hi ha indicis per jutjar a Borràs i els altres implicats per delictes de continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. Seguí afirma que els divuits contractes investigats es van concedir a Isaías Herrero o empreses vinculades a ell i remarca: "En els divuit contractes menors esmentats Laura Borràs va intervenir-hi en la seva condició de directora de la ILC, proposant la contractació, acordant l’adjudicació, aprovant la despesa, certificant l’execució del servei, conformant la factura corresponent i autoritzant finalment el pagament, llevat del contracte 14/2015, no pagat per manca de presentació de la factura". 

Malgrat que les feines dels contractes es van realitzar el jutge Seguí afirma que els "fets indiciaris exposats evidenciarien que Laura Borràs va abusar de les funcions que tenia reconegudes en qualitat de directora de la ILC dictant resolucions injustes en aprovar les adjudicacions dels divuit contractes menors, amb plena consciència que les adjudicacions entraven en contradicció amb les exigències de la legislació reguladora  dels contractes del sector públic". Aleshores, segons apunta Seguí, Borràs hauria adjudicat indirectament i de forma arbitrària a un conegut seu 18 contractes per més de 300.000 euros relacionats amb la web de la institució.