La diputada de Junts Aurora Madaula ha estat escollida secretària segona de la Mesa del Parlament en substitució de Jaume Alonso Cuevillas. La votació s'ha fet amb urna i Madaula ha obtingut 74 vots, és a dir, que ha rebut el suport de tots els diputats independentistes de la Cambra, 32 del seu grup, 33 d'ERC i els 9 de la CUP.

Enfront de Madaula s'ha presentat la candidatura del diputat dels comuns Lucas Silvano Ferro, que hauria recollit també el suport del PSC i ha sumat 40 vots. Els 11 membres de Vox han votat la seva diputada María García Fuster. Els diputats de Ciutadans han anunciat que escriurien a la papereta "Sectarisme, no. Democràcia, sí", per la qual cosa els seus vots han estat comptabilitzats com a nuls, i els tres diputats del PP han votat en blanc. 

Substitució de Cuevillas

La secretaria segona de la Mesa va quedar vacant a començaments d'abril després que Cuevillas va renunciar a aquesta responsabilitat arran de la polèmica provocada per la seva abstenció en la delegació de vot del diputat de Junts Lluís Puig i per les posteriors declaracions en què es desmarcava de l’aprovació a la Cambra de resolucions sobre el Rei i l’autodeterminació. En una entrevista a VilaWeb, va assegurar que aquesta no era una confrontació intel·ligent.

L'actitud de Cuevillas, que havia assumit la secretaria segona a proposta de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, va provocar malestar al grup parlamentari i la polèmica va acabar amb la seva renúncia quan encara no feia ni un mes que s'havia constituït el Parlament.

Aquest canvi, en plenes negociacions amb ERC per a la investidura de Pere Aragonès, va provocar especulacions sobre la possibilitat que els republicans condicionessin aquest nomenament a l'acord. Això no obstant, ERC va deixar clar que, seguint amb la dinàmica habitual en aquests casos a la Cambra, no posaria impediments a la substitució.

ple parlament tribuna premsa 29/IV / ACN

El ple del Parlament s'ha convocat avui a l'hemicicle de la Cambra i els diputats ocupen la tribuna de convidats per mantenir les distàncies / ACN

La votació s'ha fet a l'hemicicle de la cambra, que avui ha tornat a acollir el ple del Parlament, que fins ara es reunia a l'Auditori arran de la pandèmia. Això ha obligat a ocupar la tribuna de convidats per garantir que es mantenien les distàncies.

 

A la imatge principal, Aurora Madaula assumeix la secretaria segona del Parlament / ACN