A Junts per Catalunya no estan sorpresos per la decisió del Tribunal Constitucional de paralitzar una votació parlamentària. Pel que sí que mostren perplexitat és pels “escarafalls” que fa l’esquerra espanyola ara, i no quan això passava amb decisions del Parlament de Catalunya. Així ho ha denunciat aquest dimarts el cap de files dels juntaires a la cambra catalana, Albert Batet, que ha comparegut després de la declaració del president espanyol Pedro Sánchez. I li ha etzibat: “Han tastat la seva pròpia medicina del que han fet a Catalunya”. Batet ha constatat que “la democràcia espanyola fa aigües per tot arreu i manen els jutges” i que l’Estat espanyol és “irreformable”.

Albert Batet ha arrencat la roda de premsa recordant que “a Catalunya fa anys que patim i vivim l’arbitrarietat dels jutges del Tribunal Constitucional, siguin conservadors o progressistes”. I el dirigent de Junts ha respost a Pedro Sánchez acusant-lo de tenir una “memòria selectiva” quan diu que “no hi ha precedents en cap país”. Ha aprofitat per a fer un llistat de precedents, que van des de la sentència contra l’Estatut fins a les lleis de consultes, habitatge o canvi climàtic, passant per l’1-O, debats monogràfics o comissions d’investigació. I sobretot, ha remarcat, quan ”va impedir al ple del Parlament investir el president Puigdemont” o que es reformés la llei de la presidència per a investir-lo telemàticament. En aquest sentit, ha lamentat que “alguns ara fan escarafalls o grans declaracions quan, durant anys, s’han tapat els ulls o han estat còmplices”. Ara els hi “retorna com un bumerang”.

“Fa anys que els jutges, no només del TC, vulneren l’autonomia del Parlament de Catalunya i la inviolabilitat parlamentària”, ha sentenciat Albert Batet, que ha insistit: “Fa anys que Espanya té un greu problema democràtic. Fins i tot Europa diu que la democràcia espanyola és defectuosa. Fan creure que el problema és Catalunya quan el veritable problema és l’Estat espanyol”.

 

Sánchez "adoptarà les mesures precises"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reptat aquest dimarts el Tribunal Constitucional i ha assegurat que el seu executiu “adoptarà les mesures precises” per reformar el poder judicial i renovar d’aquesta manera el Consell General del Poder Judicial i el mateix TC. No obstant això, el president socialista ha reiterat en una declaració institucional des del palau de la Moncloa que el seu govern acatarà la decisió de la majoria conservadora del tribunal de garanties, que aquest dilluns el va desafiar paralitzant la reforma judicial.

Cap novetat sobre pressupostos

No hi ha cap novetat en l’actuació del Tribunal Constitucional. I tampoc en la negociació de pressupostos que el Govern de la Generalitat manté amb els seus exsocis de Junts per Catalunya. Així ho ha assegurat Batet preguntat per la qüestió, que ha assenyalat que “continuem negociant” i que “pertoca al president Aragonès moure fitxa” si vol tancar un acord amb els juntaires.