El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reptat aquest dimarts el Tribunal Constitucional i ha assegurat que el seu executiu “adoptarà les mesures precises” per reformar el poder judicial i renovar d’aquesta manera el Consell General del Poder Judicial i el mateix TC. No obstant això, el president socialista ha reiterat en una declaració institucional des del palau de la Moncloa que el seu govern acatarà la decisió de la majoria conservadora del tribunal de garanties, que aquest dilluns el va desafiar paralitzant la reforma judicial.

Sánchez ha aprofitat el seu discurs per posar en context la decisió que va prendre el seu executiu de reforma el poder judicial espanyol. Ha recordat que el PP manté el seu bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial, i que el CGPJ també és incapaç de designar els seus candidats pel Constitucional. "És una situació inèdita en la nostra democràcia", ha dit Sánchez, en referència a la situació de bloqueig de la justícia espanyola. Així mateix, ha carregat contra els populars per voler mantenir al poder uns jutges sense respectar el mandat de les urnes, que el 2019 van donar la victòria al PSOE i Unidas Podemos, el que permetria tenir majories progressistes a les cúpules judicials. 

Dit això, Sánchez ha volgut enviar un missatge de "serenitat" cap a tots aquells ciutadans que, a parer seu, se senten "indignats" i "preocupats". En aquesta mateixa línia, ha afirmat que l'estat espanyol "és una de les grans democràcies europees" i que és per això que té "mecanismes" per superar situacions d'aquest tipus. Ha sigut llavors quan ha assegurat que, tot i que la intenció de la Moncloa és acatar el pronunciament del Constitucional,  prendrà les mesures que facin falta per renovar aquest mateix tribunal. "El govern espanyol garantirà el respecte a la llei i el mandat constitucional", ha asseverat Sánchez.

 

La compareixença de Pedro Sánchez ha arribat l’endemà que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, reaccionés a la intromissió del Tribunal Constitucional al Congrés dels Diputats i el Senat. En una declaració institucional, el també ministre de Relacions amb les Corts, va afirmar que l’executiu de PSOE i Podemos mantindria la seva “lleialtat institucional”, assegurant que la decisió del tribunal de garanties “ha d’acatar-se”.

Bolaños també va carregar de valent contra el Constitucional en la seva declaració, reiterant que els fets eren d'una "gravetat màxima" i que la decisió s'havia pres amb un "procediment insòlit". "No és un conflicte entre partits ni entre institucions, sinó entre aquells que volem complir la Constitució i aquells que la incompleixen sistemàticament des de fa quatre anys; molts ens hem preguntat els motius pels quals el PP vol paralitzar aquesta renovació, tots ens les imaginem, però el que ha passat avui dona una nova resposta clara a aquesta pregunta".