Els missatges creuats entre ERC i Junts aprofitant les rodes de premsa dels dilluns s'han convertit ja en una rutina. Aquest migdia, després que els republicans han insistit en situar l'1 de maig com a data límit per a l'acord d'investidura, el partit de Carles Puigdemont ha acusat Esquerra de fer un doble discurs i de plantejar ultimàtums en públic que no exposen en privat i mentre la negociació va avançant.

En qualsevol cas, la portaveu del partit, Elsa Artadi, s'ha negat a parlar d'escenaris alternatius a un acord. Tot i que va ser Junts qui va plantejar la possibilitat d'investir el candidat republicà, Pere Aragonès, encara que no hi hagi pacte, la portaveu ha assegurat que ara mateix l'únic mandat del partit és tancar un acord de govern i ha advertit que en tot cas és ERC qui hauria de respondre a aquesta qüestió, atès que "és qui en parla".

 

Doble discurs

"Ens sobta una mica i trobem incomprensible el doble discurs que fa ERC", ha argumentat Artadi, que ha titllat d'"estrany" i "contradictori" parlar d'ultimàtums mentre s'està avançant en les negociacions, quan encara falta grups de treball per constituir i tenint en compte que fins demà no hi haurà resposta d'ERC sobre estructura de Govern.

"Queda un mes, en som molt conscients, el nostre compromís és no anar a eleccions i ara mateix el que s'està fent és seguir treballant amb intensitat i voluntat política per aquest acord", ha insistit.

Lledoners: "una reunió més"

Artadi ha tret transcendència a la reunió de demà a Lledoners dels equips negociadors i ha assegurat que es tracta d'"una més". Ha explicat que es farà al centre penitenciari perquè Esquerra ha demanat que aquesta trobada sigui totalment presencial i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que està empresonat a Lledoners i encapçala la delegació negociadora de Junts, també hi participa. Amb Sànchez seran a la reunió, en nom de Junts, Elsa Artadi i Josep Rius, i no hi haurà cap altre dels presos polítics d'aquesta formació.

El fet que hi participi Aragonès obeeix, segons ha explicat, a què el candidat republicà ha volgut dirigir personalment la carpeta de l'estructura de govern, "directament i en primera persona".

La portaveu de Junts, que ha considerat "més important fixar què han de fer els departaments que no pas l'estructura", ha recordat que van demanar a ERC la seva proposta sobre l'estructura de Govern el passat 18 d'abril i en aquests deu dies no han rebut informació, més enllà de la voluntat de crear tres nous departaments. "Era massa poc detall. Vam demanar la foto sencera", ha argumentat.

Constitucional

Pel que fa la reforma de la llei de sedició que apunten els dos vots particulars formulats a la decisió del Tribunal Constitucional de rebutja el recurs de Jordi Turull contra la sentència per l'1-O, Artadi ha admès que aquesta és una anomalia en dret europeu però ha reiterat que l'amnistia és l'única solució a la persecució que pateix l'independentisme, perquè cal "una solució global".

La portaveu, que ha subratllat que no se senten "condicionats" per les eleccions del 4 de maig a Madrid, ha reiterat que en aquest sentit tampoc no han trobat "cap diferència entre el govern Rajoy i el Govern Sánchez".

Persecució imparable

La decisió del Tribunal de Comptes de citar 36 alts càrrecs del Govern per investigar les despeses relacionades amb la política exterior des dels governs d'Artur Mas ha estat un altre dels exemples que ha posat damunt la taula per denunciar que "no hi ha cap canvi en la repressió de l'Estat". "Totes les promeses de solució del conflicte i de canvi no serveixen per res. Segueix imparable. Aquesta és la manera que té de negociar l'Estat espanyol", ha retret.

D'altra banda, Junts ha acordat proposar al ple del Parlament la continuïtat de Josep Lluís Cleries com a candidat al Senat i Assumpció Castellví. 

Pel que fa el congrés que aquest partit ha de celebrar el 7 i 8 de maig, Junts ha ratificat les candidatures a Anna Erra, amb més 1.000 avals, com a única candidata a la presidència del consell nacional de Junts, mentre que, pel que fa el defensor dels afiliats, han aconseguit els avals necessaris dos dels candidats, Josep Pagès i Nereida Edo. 

 

A la imatge principal, Elsa Artadi durant una roda de premsa de Junts / Julio Díaz