Dissabte expira el termini que Esquerra Republicana s'ha fixat per segellar un acord amb Junts per Catalunya per reeditar la coalició de govern. Per desbloquejar la negociació, l'aspirant a la investidura, Pere Aragonès, es desplaçarà aquest dimarts al centre penitenciari de Lledoners per reunir-se amb el cap de files dels junters, Jordi Sànchez. Segons confirmen fonts republicanes, també hi serà Oriol Junqueras

La transcendència de la cita —avançada per NacioDigital— és evident, per bé que l'entorn de l'encara vicepresident emmarca la visita en la ronda de contactes amb diversos actors que s'estan fent des de fa setmanes, entre les quals, del mateix Aragonès amb Puigdemont. Des de Junts, que ha pressionat perquè Aragonès s'impliqui directament en la negociació, mantenen que no s'ha arribat encara al punt òptim de maduració per poder collir un acord que no s'acabi fent malbé abans d'hora. En canvi, els de Junqueras consideren que no hi ha arguments per dilatar més la investidura i que si s'està demorant és per excuses partidistes de Junts. ERC encara no ha concretat què passarà si arribats a l'1 de maig continua el bloqueig, però Aragonès ja n'ha donat alguna pista, obrint la porta a un govern en minoria, sense Junts. 

Repartiment de carteres

A discussió, sobre la taula del conclave de Lledoners, hi haurà el disseny del seu futur govern que Aragonès té al cap, i que suposarà una reestructuració profunda del que hi ha actualment. La idea no és engreixar més del compte l'executiu, que ara mateix compta amb tretze conselleries, sinó reformular la distribució per crear-ne tres de noves i diluir-ne d'altres. 

El punt de partida, la proposta d'un govern totalment paritari, amb tants alts càrrecs dones com homes. Aquest premissa acabarà de determinar quins noms ocuparan les carteres, que prèviament hauran de repartir-se ERC i Junts. Aquest serà un dels punts clau de la cita de Lledoners. 

Els junters aspiren a un intercanvi de carteres, les que fins ara han tingut els republicans per a ells i viceversa. Aragonès, però, vol introduir un element de cohesió que passa perquè cada conselleria compti amb algun càrrec de l'altre partit. En qualsevol cas, l'essència del nou govern passarà perquè ERC es quedi a més de la presidència, la patata calenta d'Interior i, probablement les tres noves conselleries d'Igualtat i Feminismes, Acció Climàtica i Universitats i Coneixement, si bé alguna d'aquestes podria acabar en mans d'un independent. Per a Junts quedarien departaments clau com Vicepresidència i Economia —que encapçalaria Artadi—, Exteriors o Salut —que seria per al doctor Argimon. 

La pugna pels fons europeus

Un dels obstacles serà la pugna per la gestió dels fons europeus. Aragonès aspira a crear un comissionat específic que depengui de Presidència, mentre que Junts ja ha deixat clar que els recursos europeus els haurà d'administrar el departament d'Economia. 

La carpeta del repartiment de carteres acostuma a ser l'últim pas abans de tancar l'acord de govern. Aquesta vegada, però, s'ha optat per deixar pel final els aspectes més espinosos i que tenen a veure amb l'estratègia compartida per arribar a la independència i la funció del Consell per la República

A la imatge principal, Aragonès i Sànchez conversen. / ACN