Avui dilluns queda un mes exacte per detonar el botó de la repetició electoral i encara queden massa serrells per tancar abans de materialitzar la investidura de Pere Aragonès. L'ideal per a Esquerra Republicana seria que el seu candidat es proclamés president ja aquesta setmana, però a Junts no tenen pressa i no se senten interpel·lats per l'ultimàtum que els republicans han situat al proper dissabte 1 de maig. I és que qualsevol alternativa que ERC vulgui explorar a un govern de coalició entre els dos principals partits independentistes segueix passant per l'espai de Puigdemont

"Si Junts no està preparat" i dissabte segueixen "encallats", ha advertit aquest migdia Sergi Sabrià, començaran a "explorar altres alternatives també amb ells". De les tres últimes paraules d'aquesta afirmació es desprèn que tot i el pressing, els de Junqueras no faran saltar pels aires els ponts amb Junts encara que l'acord no arribi aquesta setmana. Perquè la seva prioritat segueix sent reeditar el pacte de govern amb els junters. És més, ha apuntat que la predisposició a reeditar la coalició es mantindrà fins després de l'1 de maig, per fer-la efectiva "en qualsevol moment i tempo". Amb tot, ha puntualitzat que no es poden "permetre perdre més dies". 

Els comuns cauen de l'equació

Si això no és possible, els republicans garanteixen que qualsevol altre escenari passarà, sempre, per un executiu independentista i això, asseguren, descarta incorporar-hi els comuns. En tot cas, la compareixença després de l'executiva del partit, aquest matí, ha servit per seguir collant els virtuals socis. "Si Junts no està preparat, caldrà explorar altres vies". Des d'ERC adverteixen que "seria un error gravíssim avantposar els interessos de partit als de país" i malbaratar els 52% de vots independentistes que va deixar el 14-F. 

L'anunci arriba el dia abans que les cúpules dels dos partits es vegin a Lledoners, amb Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez al capdavant. Sobre la cita, Sabrià ha celebrat que Junts hi estigui posant "moltes expectatives" i ha donat per fet que totes dues parts abordaran ja els detalls de l'estructura de govern. 

Justament avui fa set mesos que Catalunya no té president, des de la inhabilitació de Quim Torra. 

A la imatge principal, la cúpula d'ERC durant el debat d'investidura. / S. Alcàzar