El Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar el dijous de la setmana passada el recurs d'empara que va presentar Jordi Turull contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. Ho va fer per majoria, no per unanimitat, ja que hi havia dos vots particulars. La sentència té com a ponent el magistrat Pedro González-Trevijano i els vots particulars són dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luis Balaguer

Segons assegura El País, els dos vots discrepants consideren "desproporcionada" la pena que es va imposar a Jordi Turull i sostenen que la sedició apareix descrita amb especial vaguetat i que les penes són "excessivament altes". Aquests dos arguments dels magistrats són alguns dels que maneja el govern espanyol per la seva reforma del delicte de sedició. 

Aquests dos vots discrepants, explica el citat mitjà, s'hauran de llegir amb interés per part del Tribunal Suprem, la sentència del qual és la que està sent examinada i la que es recorrerà davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), i per part del govern espanyol, que manté la seva idea de modernitzar el Codi Penal. 

Jordi Turull campanya eleccions Seu d'Urgell ACN

L'exconseller Jordi Turull en un acte de campanya de Junts / ACN

Altres discrepàncies

Xiol i Balaguer ja havien discrepat en altres decisions jurídiques sobre el procés, com per exemple la que avalava la denegació del permís a Oriol Junqueras perquè anés al Parlament després de ser escollit diputat a les eleccions de 2017. 

Els dos magistrats creien que s'havien vulnerat els drets de participació política del dirigent d'ERC ja que, en aquells moments, només estava en presó preventiva i l'emparava el dret a la presumpció d'innocència

Encara no s'ha publicat la sentència completa sobre el conseller Turull, quan es faci es podran conèixer millor els arguments de Xiol i Balaguer per discrepar de la resta de magistrats. Si més no, el que sí que se sap, és que durant el ple del tribunal els dos magistrats van indicar que "no s'havien individualitzat les penes dels condemnats".

Jordi Turull, per la seva banda, celebra que a partir d'ara es pugui defensar davant un organisme "seriós" que no es mou "ideològicament ni en termes de venjança". Segons Turull, el fet que el Constitucional no hagi pres la decisió per unanimitat els pot donar un cop de mà a Europa. "Ara podem començar a defensar-nos, encara que sigui des de dins de la presó", ha afegit Turull.

L'exconseller condemnat per l'1-O considera que les discrepàncies dins del TC són bones perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans veurà que no hi ha unanimitat i que la cosa no està clara dins del mateix Constitucional. "Això posa de relleu que no està tan clar", ha subratllat en referència als dos vots particulars.


Foto principal: L'exterior del Tribunal Constitucional / EFE