ERC i Junts asseguren que no volen negociar a través dels mitjans, però les pressions al voltant de l'acord d'investidura s'han continuat ventilant aquest dilluns a través de declaracions públiques. El candidat republicà, Pere Aragonès, va emplaçar públicament dissabte el partit de Carles Puigdemont a tancar un acord, igual com aquest mateix matí ho ha fet la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, mentre que Junts insisteix que des de la nit electoral està instant ERC a un acord que doni estabilitat al Govern i recorda que els republicans van situar com a primera opció un pacte ampli amb els comuns.

Tot i assegurar que el seu partit comparteix les consideracions d'Aragonès per aconseguir "un acord el més aviat possible", la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha reiterat de nou aquest migdia l'exigència d'un pacte molt "precís" que eviti conflictes posteriors, "el millor acord possible, que realment doti d'estabilitat el Govern".

 

Davant les pressions dels republicans, ha recordat que la nit electoral del 14 de febrer es van posar a disposició d'Aragonès per avançar "des del reconeixement que ERC havia guanyat en el bloc independentista" i, per tant, "és a ERC a qui li toca liderar fins que hagin acabat les negociacions". 

En aquest sentit, ha recordat que en un primer moment els republicans van intentar un pacte de via àmplia amb Comuns, que no va donar resultats, i posteriorment, van intentar un acord "només d'investidura" amb la CUP, que no li ha servit a Aragonès per arribar a la presidència, per la qual cosa ara hauran de buscar "una acord investidura global del 42% del vot independentisme, que realment permeti avançar".

Intercanvi de documents

En la roda de premsa telemàtica, Artadi ha insistit a preservar la discreció sobre el contingut de les converses i només ha explicat que s'està mirant com fusionar els diferents documents que s'han intercanviat els dos partits i que ja estan abordant les polítiques sectorials. "Volem un acord el més precís possible, en el màxim detall per avançar en un pla de govern de la legislatura i preveure elements que no distorsionin", ha argumentat. 

Ha assegurat que les propostes que estan treballant van més enllà del document d'investidura ERC-CUP i contempla aspectes que aquell no incloïa com "feminisme, polítiques agricultura, ocupació o com pot fer front la PIME catalana a l'actual situació". "Per tant és un document molt més ampli. Sense voler menystenir-ho, perquè, una cosa és un acord investidura una altra cosa legislatura", ha reblat a més d'insistir que Junts només se sent vinculat pels acords que pacta i no pels que tanquen altres formacions.

Sense obstacles insalvables

En referència a les declaracions de Marta Vilalta en què assegurava que no hi ha obstacles insalvables, Artadi ha assegurat que mai han parlat "d'obstacles, i menys obstacles insalvables", sinó que han reclamat treballar per passar de les aproximacions i generalitzacions a les concrecions.

Artadi ha tret importància al fet que els equips negociadors hagin celebrat poques reunions els darrers dies i ha insistit que hi ha altres vies per les quals avancen les converses. "Anem parlant de manera contínua i ens reunirem quan creiem que la manera d'avançar és una reunió", ha explicat.

Oferiment d'Aragonès

Tot i que Vilalta ha insistit que l'acord encara és possible abans de Sant Jordi, la portaveu de Junts s'ha negat a especular amb dates, ha mostrat la confiança amb la voluntat d'acord d'ERC, igual com ha garantit la màxima implicació i seriositat del seu partit, i ha assegurat que no se senten pressionats per les declaracions dels republicans.

Pel que fa la conveniència d'una major implicació d'Aragonès en les negociacions, ha subratllat que correspon a Esquerra decidir qui ha de tenir el protagonisme tot i que ha admès que "estaria bé que també hi participés, de tant en quan". "Ell també, a vegades, s'hi ha ofert, però no els hem de traslladar nosaltres qui forma part de l'equip negociador", ha reblat.

President del Consell Nacional

D'altra banda, Junts ha anunciat que el Congrés extraordinari per escollir el president del seu Consell Nacional i el defensor dels afiliats serà el 7 i 8 de maig, i no el 24 d'abril, com estava previst. Aquest dimecres, 14 d'abril, comença el procés de presentació de candidatures. Els candidats necessiten tenir 300 avals de 5 vegueries diferents. Cada afiliat només podrà signar una candidatura i hi podran participar 6.500 persones afiliats.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, durant la roda de premsa telemàtica / Julio Díaz