Aquest dimecres farà 90 anys de la proclamació de la Segona República, el 14 d'abril del 1931. També es compliran dos mesos exactes des de les eleccions del 14-F. Res fa pensar que, en dos dies, ERC i Junts puguin tancar un acord que permeti celebrar l'aniversari amb la investidura del 132è president de la Generalitat. Els republicans s'impacienten. Després de més de 20 reunions amb l'espai de Puigdemont, "no entenen" per què s'allarga la negociació i, amb ella, "la situació d'interinitat". "No hi ha motius per fer esperar la gent", ha lamentat Marta Vilalta. 

Les delegacions dels dos grans partits independentistes han abordat ja totes les carpetes, des de l'estratègia a seguir per avançar cap a la República a l'arquitectura del nou executiu. I segons ERC s'ha avançat prou per segellar un pacte de manera imminent, perquè "cada dia que passa és un dia perdut". "Tenim pressa", admeten des de la seu de Calàbria, perquè resoldre la crisi pandèmica i començar amb el rescat social "és urgent" i requereix un govern en plenes funcions. 

 

En la línia del que estan repetint des de fa setmanes, ho va dir dissabte el mateix Aragonès, els republicans insisteixen que "no hi ha cap escull que pugui vetar un acord ara". De fet, des del seu punt de vista tampoc n'hi havia fa quinze dies, en les dues votacions fallides d'investidura. "Encara no sabem per què no va ser possible i no entenem per què ara no és possible". 

Govern amb Junts compatible amb la CUP

Després d'una setmana durant la qual s'ha especulat amb la possibilitat que Junts investeixi Aragonès però es quedi a l'oposició, els republicans han aprofitat la seva compareixença setmanal per precisar que la seva prioritat és compartir govern amb els junters

Els de Junqueras entenen que l'aliança és compatible amb el fet que aquests acceptin el document que s'ha tancat amb la CUP, a través del qual ERC s'ha garantit el vot favorable dels 9 escons anticapitalistes. I ho rematen: "És compatible fer un bon acord amb fer-lo ràpidament". 

Més enllà dels equips negociadors

Malgrat que tant ERC com Junts han designat un equip titular per saltar al camp de la negociació —Sabrià, Vilalta, Vilagrà i Jové pels republicans i Artadi, Rius, Dalmases i Nogueras pels junters—, les converses entre les dues formacions es juguen també en altres terrenys de joc.

Des de la presó de Lledoners, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez capitanegen la interlocució i dibuixen l'estratègia a seguir. En paral·lel, el principal interessat, Pere Aragonès, està al corrent del minut a minut dels contactes dels republicans amb els socis de govern. Si bé encara no ha protagonitzat cap de les reunions mantingudes fins ara, el vicepresident en funcions podria seure a la taula amb Junts en els propers dies. Ell mateix ha mostrat la seva disposició a fer-ho. Segons va explicar aquest dissabte, al llarg de les darreres setmanes ha mantingut converses amb tots els actors implicats, també amb Carles Puigdemont. Amb tot, ERC puntualitza que en cap cas des de Junts els ho han demanat formalment. 

A la imatge principal, Aragonès i Vilalta en una compareixença, dissabte. / EFE